Gençlerin Yazma Becerisini Geliştirme


T.C. Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Fen Bilgisi Öğretmenliği

Gençlerin yazma becerisini geliştirmeye yönelik bir araştırma


ÖZET:

         Eğitim sorunlarının en önemlilerinden biri geçlerin yazma becerilerinin istenilen düzeyde olmamasıdır. Bu durumun böyle olmasında aile, öğretmen, sosyal çevre ve sosyoekonomik durum da etkilidir. Devlet ve özel okulda okuyan öğrencilere bakıldığında derste yaptırılan yazma çalışmalarından büyük bir çoğunluğunun sıkıntı duyduğu, yazma konusunda bazı sorunlar yaşadığı görülmektedir. Ancak ders dışında Facebook, MSN gibi sosyal paylaşım sitelerinde yazı yazmayı sevdikleri görülmektedir. Öğrencilerin büyük bir çoğunluğunun SMS mesajlarını kendileri yazdıkları belirlenmiştir. Öğrencilerin ilgilerini çeken, onlara hitap eden yerlerde yazı yazmayı sevdikleri ancak okulda yapılan yazı çalışmalarından pek hoşlanmadıkları görülmüştür. Bu nedenden dolayı gençlerin yazı yazma becerilerini geliştirmek, onları sıkmadan yazma alışkanlığı kazandırmak ve teknoloji ürünlerini yazmaya teşvik aracı haline getirmek için herkesin üzerine düşen görevi yerine getirmesi gerekmektedir.

         GİRİŞ:

İnsan sosyal bir varlıktır. Toplum içerisinde yaşadığından diğer insanlarla sürekli iletişim halindedir. Yaşadığı toplunum kültüründen, insanların tutum ve davranışlarından etkilenir. Böylece çevre ve okulun etkisiyle gelişimini tamamlamış, bilgiye nasıl ulaşabileceğini bilen, çevresini sorgulayabilen, temel okuma-yazma edimi dışında “okuyup yazabilen” bir birey (Mersin Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 2008:1) . olarak insan, toplum içerisinde yaşam alanı bulur.

İnsanlar arasında iletişim kurma yollarından biri de yazmadır. Yazının yüzyıllardır insanların iletişimde önemli bir yere sahip olduğu düşünülürse, iletişimin en önemli araçlardan biri olduğu anlaşılır. Yazının kalıcı ve aktarıcı oluşu, toplumsal açıdan yazıya çok önemli üstünlükler sağlar.  Toplumun yaşamsal, kültürel,  sanatsal tüm varlığını taşıyan dili, sözü kalıcı kılan yazıdır (Akbayır, 2006: 10). Yazı birçok yönden sözden üstündür. Atalarımız;’Söz uçar, yazı kalır.’ sözüyle yazının önemine değinmişlerdir. Ayrıca yazının icat edilmesi insanlık için dönüm noktası olmuştur. Yazı icat edildikten sonra tüm buluşlar kayıt altına alınmış böylelikle bu buluşlar kuşaktan kuşağa aktarılma olanağı bulmuştur. Ayrıca yazı sayesinde birçok buluş ve görüşler farklı coğrafyalarda yaşam bulma şansını kazanmışlardır.

Yazmak deyince akla,  bir kişinin bir konu hakkındaki duygu ve düşüncelerini yazıya aktarması gelir.Türk Dil Kurumu’nda ise ‘yazmak’ kelimesi; yazı ile anlatmak, yazıya dökmek (www.tdk.gov.tr), anlamına gelmektedir.
Yazı dili özenli, düzenli, düşünülüp, taşınılıp oluşturulmuş bir dildir. Okur, yazılı yapıtı, kalıcı olduğu için birçok kez okuyabilir. Kapsamı, yazarın anlatmak istediklerine bağlı olarak istendiği kadar genişletilebilir (Akbayır, 2006: 11). Böylece insan,  kendi duygu ve düşüncelerini rahatça ifade edebileceği temel çalışmalardan biri olarak yazı örnek verilebilir. Yazılı anlatım; bir dil öğrenimi ve öğretimi değil, yazılan dilin dünyasında sistemli şünme yöntemi kazanma becerisi olarak değerlendirilir. ‘Yazma’, Türkçeyi geliştirme, güçlendirme, daha iyi öğrenme ve öğretme değil, Türkçe düşünülen her şeyi doğru, anlaşılır, etkili ve sistemli bir biçimde aktarma alanıdır (Gedizli, 2004: 22; Akt. Akbayır, 2006: 10). diyen Akbayır yazılı anlatımın ne derece önemli olduğunu ortaya koyuyor.

Günlük hayatta karşılıklı anlaşabilmek amacıyla kullandığımız dil, hem bir kültür taşıyıcısı olması hem de bireyler arasındaki iletişimi sağlaması açısından çok önemli bir olgudur. Doğru, anlaşılır, etkili ve bilinçli bir biçimde kullanılan dil, aynı zamanda etkili bir iletişimin de anahtarı durumundadır( Türk Eğitim Bilimleri Dergisi, 2006:1). Dili doğru bir şekilde kullanabilmek için iletişim becerisini doğru ve etkili bir şekilde kullanabilmek gerekir. Sahip olunan okuma, yazma, konuşma vb. becerilerin hepsi birbirleri ile ilişkilidir. Bu nedenden dolayı doğru ve etkili bir iletişim için yazma becerisi de en az diğer beceriler kadar önem taşır. Türkçe eğitimi, dört temel becerinin geliştirilmesine dayanır. Bu beceriler anlamaya yönelik okuma ve dinleme; anlatmaya yönelik konuşma ve yazma becerileridir. Bu beceriler arasında çok sıkı bir bağ vardır. Birisi eksik olursa, anadili eğitimi de eksik olmaktadır. Okullarımızda Türkçe derslerinde yapılan tüm çalışmalar, bu dört beceriyi kapsamaktadır. Tam bir Türkçe eğitimi için, bu becerilerin eksiksiz geliştirilmesi gerekmektedir (Koçak, 2005: 21). Ahmet Koçak temel becerilerin birbirleri ile olan ilişkilerine değinirken bir yandan da Türkçe eğitiminin önemine dikkat çekmektedir. Temel becerilerin kazanılmasında Türkçe dersi tüm derslerden daha fazla önem taşımaktadır. Bu nedenden dolayı ileride temel becerileri kazanmış kişilerin yetiştirilebilmesi için Türkçe dersine verilen önem alınan sonuçlarla doğru orantılıdır. Yazma becerisinin önemi; uluslar arası diplomatik yazışmalarda, is hayatında ve birçok alanda kaleme alınan raporlarda da ortaya çıkmaktadır. Diğer yandan yazma edimi aynı zamanda bireyin kendiyle yüzleşmesini, kendini tanımasını, kendi iç dünyasına yönelmesini sağlayan üst düzey bir zihinsel etkinliktir (Pommerin, 1996: 20. Akt. Koçak, 2011:6).

Köy Enstitülerinin Türk Eğitim Tarihinde önemli bir yeri vardır. Burada yetişen öğrenciler temel becerileri kazanmış olarak mezun olmuş ve yapmış oldukları çalışmalarla Türk eğitiminin gelişmesine katkıda bulunmuşlardır. Köy Enstitülerinden mezun olan her 94 öğrenciden bir tanesinin profesyonelce yazarlıkla uğraşmasına; köye ve köy okullarına kitaplıklar kurulmasına; yaşamını köylerde sürdüren ve yıllarca kültür-sanattan uzak kalmış insanların kitapla yani bilgiyle, sorgulama davranışıyla tanışmalarına zemin hazırlamıştır (Demircan&İnandı, 2008: 3). Köy Enstitülerinin eğitim amaçlarından biri de yazma becerisini tam anlamıyla oturmuş bireyler yetiştirmektir. Yazma çalışmalarında güdülecek amaç talebenin kendi anlayış ve anlatış özelliklerini muhafaza ederek açık, düzgün ve özentisiz bir ifade ile yazmalarını sağlamak olmalıdır (MEB, 1943: 19. Akt. Demircan&İnandı, 2008: 3).

Öğrencilerin yazma becerilerinin gelişmesinde öğretmen önemli bir yere sahiptir.
Alışkanlıkların kazandırılmasında en büyük sorumluluk Türkçe dersi öğretmenlerine düşmektedir. Çünkü öğretmen, gerekli bilginin kazanılmasını kolaylaştıran, gerekli ortamları hazırlayan bir rol benimsemek durumundadır (Türk Eğitim Bilimleri Dergisi,2006:3). Öğretmenin öğrencilerden beklentileri olduğu gibi öğrencilerin de öğretmenlerden bazı beklentileri vardır. Öğrenciler öğretmenlerinin, yazdıkları yazılarla ilgilenmelerini
İstemektedir. Öğretmenin, yazılarını değerlendirdikten sonra kendilerine vermesini isteyen öğrencilerin oranı % 58,3 olarak tespit edilmiştir (Türk Eğitim Bilimleri Dergisi, 2006: 8). Bu orandan da anlaşıldığı gibi öğrenciler, öğretmenlerinden yaptıkları yazı çalışmalarına önem vermelerini, onları değerlendirmeye almalarını ve daha sonra geri verilmesini istemektedirler.

 Ortaöğretimde en çok yapılan yazı çalışmalardan biri kompozisyondur. Kompozisyon yazma, yazılı anlatım becerisinin geliştirilmesi açısından önemlidir. Ancak bu durum, öğrencilerin yazdıkları kompozisyonlardaki yanlışlarını ve doğrularını görmeleriyle mümkündür ( http://cokluzeka.com ). Bu nedenden dolayı öğretmenlerin kompozisyon çalışmalarını değerlendirdikten sonra öğrencilere çalışmalarını dağıtıp hatalı oldukları noktaları görmelerini sağlamalıdır. Aynı zamanda öğretmen yazı çalışmalarını derste yapması gerekir. Kompozisyon yazma çalışmalarında öğretmen yaklaşımları da önemli bir sorun teşkil etmektedir. Bazı öğretmenlerin kompozisyon dersi yapmadığı, kompozisyon dersi saatlerinde edebiyat veya dilbilgisi çalışmaları yaptığı; bazılarının kompozisyon ve bölümleri konularının nasıl yazılacağı hangi düzene göre işleneceği ve kompozisyon yazma düzenini göstermeden evde yazılmak üzere ödev verdiği ve bazılarının da yalnız sınavlarda kompozisyon yazdığı bilinmektedir. Kimi öğretmenlerin de kompozisyon konuları üzerinde durduğu, bilgi verdiği fakat uygulama yaptırmadığı da gözlenmiştir (Coşkun, 2006: 21).

Ali Fuat ARICI ve Suat Ungan ‘ilköğretim ikinci Kademe Öğrencilerinin
Yazılı Anlatım Çalışmalarının Bazı Yönlerden Değerlendirilmesi’ adlı çalışmalarında öğrencilerin yazı çalışmalarını incelemiş ve şöyle bir sonuca ulaşmışlardır;’’Yazılar incelendiğinde, öğrencilerin çoğunluğunun düşüncelerini toparlamakta güçlük çektiği, ifadelerinin dağınık olduğu ve yazılarının bir bütün oluşturmadığı tespit edilmiştir. Öğrencilerin düşüncelerini organize etmede zorlanmalarının sebebi olarak, onların ele aldıkları konuyla ilgili yeterince bilgi sahibi olmamaları ve yazma uygulaması eksiklikleri gösterilebilir (Arıcı&Ungan, 2011:8) .‘’


İnsanlar aynı konu üzerinde uzun süre durunca sıkılabilirler. Bu nedenden dolayı öğrencilerden sürekli olarak aynı türde yazmalarını istemek onları sıkabilir. İlköğretim ikinci kademede en çok kompozisyon çalışması üzerinde durulmaktadır. Daha doğrusu öğretmenler yazı çalışması olarak hep kompozisyon yazımı üzerinde durmaktadır. Oysaki öğrencilerin yazı çalışmalarına ısınması için farklı türde yazmalarını istemek daha doğrudur. Farklı türlerde yazdırıldığında öğrencilerin ilgisini çekmek daha kolaydır. Ayrıca konu ve yazı türü serbestliği sağlanırsa öğrencinin hayal dünyasını zenginleştirmesine de katkıda bulunulmuş olur. Öğrencilerin yazma becerilerini geliştirmek, onlara öğretici yazılar yazdırmanın yanında dış dünyayı algılamaları ve anlatımlarında kendi görüş ve düşünce ve hayal güçlerini kullanmalarına da imkân tanımak gerekir. Dış dünyadan beş duyu yoluyla alınan izlenimler zihinde canlanır ve kâğıda dökülür. Duyular aracılığıyla dış dünyayı algılamak, ayrıntıların farkında olmak ve bu ayrıntıları zihinde canlandırmak öğrencilerin yazılı anlatımda özgünlüğe ulaşmalarını sağlar. Yazılı anlatımda özgünlüğe ulaşmada kişinin kendi görüş,şünce ve hayal gücünü de işin içine katmasının önemi büyüktür (Aşılıoğlu, 1993: 146 Akt. Göçer,20010:2).

Öğretmenler, özellikle de Türkçe ve edebiyat öğretmenleri, öğrencilerin kompozisyon yazamadıklarını söylemekte; yazarken ve konuşurken düşüncelerini 30-40 kelimeyle ifade etmeye çalıştıklarını, dönüp dönüp aynı cümleleri kurduklarını dile getirmektedirler (Demir, 2011:1).  Üzerinde en çok durulan yazı çalışması olmasına rağmen öğrenciler hala kompozisyon çalışmalarında başarıya ulaşmış değillerdir. Bu durum öğrencilerin yazma çalışmalarında ciddi sorunları olduğunu gösterir. Öğrencileri eğiten öğretmenlerdir. Öğretmenler de işlerini belli yasalar çerçevesinde gerçekleştirirler. Bu durumda sorunların ortadan kaldırılabilmesi için öncelikli olarak eğitim programlarının gözden geçirilmesi, gerekir. Demir (2011:4) 1981 eğitim - öğretim programı üzerine yüksek lisans tezi için ilköğretimde görev yapan öğretmenlere ve ilköğretim müfettişlerine bir anket uygulaması yapıldığını dile getiriyor. Özdaş (1995) Bu anket sonuçlarına göre müfettişlerin % 61,9’u programda ifade edilen amaçları yetersiz, kapalı veya karmaşık bulmuşlardır. Yine bu anketten çıkan sonuca göre öğretmenlerin % 67,4’ü müfredat programını öğrenci seviyesinin üzerinde bulmuşlardır (Akt. Demir, 2011:4). Demek ki müfredat programları sorunları çözmede yetersiz kalıyor. Bu nedenden dolayı müfredat programlarının belli aralıklarla gözden geçirilmesi ve sorunları giderici maddelerin konulması gerekiyor. Demir(2011)’e göre batı ülkelerinde müfredat programları en çok on yıl arayla gözden geçirilmekte ve güncellenmektedir. Bizim 1981’de yaptığımız program bütün eksik ve kusurlarına rağmen 2005-2006 eğitim öğretim yılına kadar uygulanmıştır(4). 2005-2006 yılında ise müfredat değiştirilmiştir. Yeni müfredat eskisine oranla daha olumlu sonuçlar vermiştir. Ancak tam anlamıyla ihtiyaçları karşıladığı söylenemez. Fakat eski müfredatla kıyaslandığında yazı yazma becerisi ve diğer becerilerin geliştirilmesi yönündeki maddeleriyle eski müfredattan daha başarılı olduğu su götürmez bir gerçektir. Yeni müfredat ile ilgili çeşitli araştırmalar yapılmıştır.  Şahin ( 2007)pilot illerde yapılan araştırmada öğretmen görüşleri çok yüksek düzeyde olumludur. Öğretmenlerin yaklaşık %89’u amaçların gerçekleştirilebilme düzeyi konusunda olumlu görüş belirtmişlerdir. Yaklaşık %6’sı kararsız kalırken, %5’i ise olumsuz görüş ifade etmişlerdir. En düşük değerlendirme düzeyi %76 civarında bir olumluluk düzeyi ile “Yazılı ve Sözlü Türk ve dünya kültürünü tanımalarını sağlar” amacı içindir. Diğer tüm maddeler %95 düzeyinde olumlu değerlendirilmektedir (16). 2005-2006 yılı müfredatında yeni olarak ilave edilen maddelerden bazıları şunlardır;
_ Anlama becerilerinin geliştirilmesi amacıyla; sıralama, sınıflama, eleştirme, tahmin etme, ilişki kurma, özetleme, analiz-sentez yapma ve değerlendirme gibi etkinlikler verilmiş; ayrıca metin içi, metin dışı ve metinler arası okuma yoluyla anlam kurmaya özen gösterilmiştir.
_ Yazı öğretimine birinci sınıftan itibaren bitişik eğik yazıyla başlanması ve bütün yazı çalışmalarının bitişik eğik yazı harfleriyle yapılması için gerekli düzenlemeler yapılmıştır.
- Öğrencilerin bireysel farklılıkları dikkate alınarak her öğrenme alanı için ayrı ayrı belirlenen etkinliklerle öğrencilerin süreç içinde değerlendirilmesi planlanmıştır. Kişisel değerlendirme formları, çalışma dosyası, gözlem formları gibi çeşitli değerlendirme formları da verilmiştir.
- İlk okuma-yazma öğretimi, dinleme ve konuşma alanlarından kopuk, sadece okuma ve yazma becerilerini geliştirme süreci olarak düşünülmediğinden, programda diğer alanlardan ayrı olarak ele alınmamıştır. Bu nedenle bütün öğrenme alanlarıyla iç içe, özellikle dinleme ve konuşma alanlarıyla da bütünleştirilerek verilmiştir (TTKB, 2004: 15. Akt. Sever, 2003:3).

Öğrencilerin yazma becerisinde yetkin ve başarılı olabilmesi için birtakım niteliklere sahip olması gerekir. Örneğin, öğrencilerin bilgi birikimi ve kültürel zenginliğinin olması; yaşam deneyiminin bulunması; Türkçeyi etkin ve doğru bir biçimde kullanabiliyor olması; yazma konusunda teknik bilgiye sahip olması; olaylara farklı bakış açılarından bakarak sebep-sonuç ilişkisi kurması, analiz, sentez ve değerlendirmeler yapabilmesi; farklı olay ve düşünceleri birtakım ölçütler doğrultusunda ayıklayabilmesi, sınıflayabilmesi gerekir (Göçer, 2010: 4). Öğrencilerin bu becerileri kazanmasında öğretmenleri, aileleri, devlet ve sosyal kuruluşlar önemli bir yere sahiptir. Gerek birey gerek kurum olarak herkes üzerine düşen sorumluluğu yerine getirirse yazma becerisi önündeki sorunlar ortadan kalkacaktır.

Yaşadığımız çağ teknoloji çağıdır. Günümüzde hemen hemen herkesin evinde internet vardır. Eğer gençlere faydalı olacak şekilde internet kullanım alışkanlığı kazandırılır ve yazma becerisini geliştirecek programlar öğretilirse geçlerin yazma alışkanlığı kazanmalarında internet önemli bir materyal haline gelebilir. Nitekim Selami(Türkiye yabancı dil eğitimi ulusal kongresi)’ye göre öğrenciler, iletişim becerilerini geliştirmek için en çok yazarak sohbet etmeyi, en az forumlar aracılığı ile haberleşmeyi tercih etmektedirler.  Yazma becerisini geliştirmek için en çok tercih edilen etkinlikler, eposta yazmak, forumlara yazı yazmak, şiir ve öykü yazmak, web sayfası hazırlamak biçimindedir. Grup üyeleri, gazete, dergi, forum yazıları, şiir, öykü, deneme ve makale okumanın sözcük bilgilerine katkı yaptıklarını düşünmektedir(3).

İlköğretim ikinci kademede okuyan öğrenciler yazma becerisini kazanabilmişler mi?  Yazı yazma eylemini isteyerek mi yapıyorlar? İletişimde en çok kullandıkları teknoloji araçları nelerdir? Öğrenciler kompozisyon yazma, özet çıkarma gibi yazı faaliyetleri isteyerek mi yapıyorlar? Yazı yazmak kelimesinin onlar için ne ifade ettiğini belirlemek amacıyla bir anket çalışması yapılmıştır.

YÖNTEM:

İlköğretim ikinci kademe öğrencilerinin yazma becerisine olan ilgilerini ölçmek için İstanbul ili Fatih ilçesinde bulunan ‘Samatya Sahakyan Nunyan Özel Ermeni İlkokulu’nda on beş soruluk bir anket çalışması uygulanmıştır. Çalışma altı, yedi ve sekizinci sınıf öğrencilerini kapsamakta olup toplamda seksen altı öğrenci üzerinden değerlendirilmiştir. Anket çalışmasına katılan öğrencilerin % 45,4’ünü erkek öğrenci, %54,6’sını da kız öğrenci oluşturmaktadır.
Araştırmada özel eğitim alan öğrenciler ile devlet okullarında eğitim alan öğrencilerin yazı kabiliyetlerini ölçmek ve sosyoekonominin yazma becerisi üzerinde etkisi olup olmadığını araştırmak için iki ayrı okulda anket çalışması uygulanmıştır.

Çalışmada İstanbul ilinin Esenler ilçesinde bulunan ‘Engin Can Güre İlköğretim Okulu’ devlet okulu olarak seçilmiştir. Aynı şekilde bu okulda da altı, yedi ve sekizinci sınıflar temel alınmış ve toplamda 111 öğrenciye anket uygulaması yapılmıştır. Bu öğrencilerin %64,9’unu kız öğrenci, %35,1’ini de erkek öğrenci oluşturmaktadır.

Araştırmada anket uygulaması tekniği kullanılmıştır. Bu tekniğin uygulanabilmesi için öncelikli olarak ‘yazma becerisini geliştirme ‘ ile ilgili yaklaşık 120 soru içerisinden konuya en uygun 15 soru seçilmiş ve uygulamaya konulmuştur. Uygulama aşamasında sorular klasik cevaplama yöntemi kullanılmıştır. Öğrencilere yöneltilen soruların cevapları daha sonra tek tek okunarak değerlendirilmiş ve sonuçlar istatiksel olarak belirtilmiştir. En son olarak da elde edilen sonuçlar yüzde hesaba vurulmuştur. Öğrencilere yöneltilen sorular sırası ile şöyledir;

Tablo1:Öğrencilere uygulanan anket soruları

Yaşınız:

Cinsiyetiniz:

1.      Ödevlerinizi internetten mi araştırıyorsunuz yoksa ansiklopediden mi?

2.      Ödevlerinizi elle mi yazarsınız?

3.      SMS mesajlarınızı kendiniz mi yazıyorsunuz yoksa herhangi bir kaynaktan mı alıyorsunuz?
4.      Sizce en çok nerede yazı yazıyorsunuz? (Okul, MSN, Facebook, SMS…)

5.      Facebook’un notlar bölümünü kullanır mısınız?

6.      İletişimde en çok hangi teknoloji araçlarını kullanıyorsunuz?

7.      Şiir, öykü, günlük vb. yazılar yazar mısınız?

8.      Şiir, öykü, günlük vb. yazılar yazar mısınız?

9.      Bulmaca çözmeyi sever misiniz?

10.  Kitap okurken ilginizi çeken şeyleri not alır mısınız?

11.  Anlamını bilmediğiniz bir kelimeyi nerden ve nasıl araştırırsınız?

12.  Özet yazmaktan, parçanın arkasındaki soruları cevaplamaktan hoşlanır mısınız?

13.  Derslerde not tutar mısınız?

14.  Yazılarınızda atasözü, deyim gibi sözleri kullanır mısınız?

15.  Duraksaman, akıcı bir şekilde konuşan kişinin yazıları da akıcı mıdır?


BULGULAR:

Anket çalışmasında elde edilen okul, kademe ve cinsiyete bağlı tüm veriler aşağıdaki tablolarda soru bazında değerlendirilmeleri verilmiştir.

Tablo 2: Samatya Sahakyan Nunyan Özel Ermeni İlkokulu,  ilköğretim 6. sınıf anket sorularına verilen cevapların cinsiyete göre yüzde değerlendirilmesi

KIZLAR




ERKEKLER



1.Soru

İnternet
Ansiklopedi
İnternet+Ansiklopedi
1.Soru
İnternet
Ansiklopedi
İnternet+Ansiklopedi

%91,3

%8.3
%0

%66,6

%33,3
2.Soru
El

Çıktı
Çıktı+El
2.Soru
El

Çıktı
Çıktı+El

%58,1

%o
%41,5

%0
%11,1
%88,8
3.Soru

Kendisi
Alıntı

3.Soru

Kendisi
Alıntı



%100
%0


%100
%0

4.Soru

Okul
Facebok
MSN
SMS
4.Soru
Okul
Facebook
MSN
SMS


%37,5
%37,5

%25

%52,9
%23,6
%5,9
%17,7
5.Soru

Kullanıyorum
Kullanmıyorum

5.Soru
Kullanıyorum
Kullanmıyorum



%80
%20


%33.3
%66,6

6.Soru
Telefon

Bilgisayar


Telefon
Bilgisayar



%60
%39,9


%42,9
%57,1

7.Soru

Yazarım
Yazmam

7.Soru
Yazarım
Yazmam


%91,3

%8,3


%77,7
%22,2

8.Soru




8.Soru












9.Soru

Severim
Sevmem

9.Soru
Severim
Sevmem



%91,3
%8,3


%88,8
%11,1

10.Soru

Not alırım
Not almam

10.Soru
Not alırım
Not almam


%63,6

%36,4


%55,5
%44,4

11.Soru
İnternet
Sözlük
Birine sorarım
11.Soru

İnternet
Sözlük
Birine sorarım

%35,3

%59
%5,9

%33,2
%58,1
%8,3
12.Soru
Hoşlanırım
Hoşlanmam
Verildikçe
12.Soru

Hoşlanırım
Hoşlanmam
Verildikçe

%33,2

%66,4
%0.4

%25
%50
%25
13.Soru

Not tutarım
Not tutmam
Bazen
13.Soru
Not tutarım
Not tutmam
Bazen

%58,1

%16,6
%24,9

%55,5
%33,3
%11,1
14.Soru

Kullanırım
Kullanmam
Bazen kullanırım
14.Soru
Kullanırım
Kullanmam
Bazen kullanırım


%41,5
%33,2
%24,9

%11,1
%22,2
%66,6
15.Soru

Akıcıdır
Akıcı değildir
Genelde akıcıdır
15.Soru
Akıcıdır
Akıcı değildir
Genelde akıcıdır

%41,5

%49,8
%8,3

%50
%50


Tablo 3: Engin Can Güre İlköğretim Okulu, ilköğretim 6. sınıf anket sorularına verilen cevapların cinsiyete göre yüzde değerlendirilmesi

KIZLAR




ERKEKLER



1.Soru

İnternet
Ansiklopedi
İnternet+Ansiklopedi
1.Soru
İnternet
Ansiklopedi
İnternet+Ansiklopedi

%52,63

%15,78
%31,57

%92,85
%0
%8,2
2.Soru
El

Çıktı
Çıktı+El
2.Soru
El

Çıktı
Çıktı+El

%94,73

%0
%10,52

%85,71
%0
%14,28
3.Soru

Kendisi
Alıntı
SMS Yazmıyor
3.Soru

Kendisi
Alıntı
SMS Yazmıyor

%73

Yok
%26, 31

%50
%28,57
%21,42
4.Soru

Okul
Facebok
MSN
SMS
4.Soru
Okul
Facebook
MSN
SMS

%78,94

%36,84
%0
%0

%57,12
%42,89
%0
%0
5.Soru

Kullanıyorum
Kullanmıyorum
Bazen kullanıyorum
5.Soru
Kullanıyorum
Kullanmıyorum
Bazen kullanıyorum


%15,78
%84,12


%14,28
%71,42
%14,28
6.Soru
Telefon

Bilgisayar


Telefon
Bilgisayar


%78,94

%42,1


%71,42
%57,14

7.Soru

Yazarım
Yazmam
Bazen Yazarım
7.Soru
Yazarım
Yazmam
Bazen yazarım

%78,94

%5.2
%15,78

%50
%35,71
%14,28
8.Soru

Düşünceyi ifade etme işi
Beceri işi
Sıkıcı
8.Soru
Düşünceyi ifade etme işi
Beceri işi
Sıkıcı

%78,94

%21,05
%0

%14,28
%35,71
%50
9.Soru

Severim
Sevmem
Bazen
9.Soru
Severim
Sevmem
Bazen


%73,68
%10,52
%15,78

%78,57
%21,42
%0
10.Soru

Not alırım
Not almam
Bazen
10.Soru
Not alırım
Not almam
Bazen

%42,1

%42,1
%10,52

%50
%50
%0
11.Soru
İnternet
Sözlük
Birine sorarım
İnternet+sözlük
11.Soru

İnternet
Sözlük
Yeri geldikçe hepsi

%10,52

%63,15
%10,5
%21,1

%28,57
%28,57
%42,85
12.Soru
Hoşlanırım
Hoşlanmam
Verildikçe
12.Soru

Hoşlanırım
Hoşlanmam
Verildikçe

%26,31

%47,36
%26,31

%64,28
%35,71
%0
13.Soru

Not tutarım
Not tutmam
Bazen
13.Soru
Not tutarım
Not tutmam
Bazen

%100

%0
%0

%50
%21,42
%28,5
14.Soru

Kullanırım
Kullanmam
Bazen kullanırım
14.Soru
Kullanırım
Kullanmam
Bazen kullanırım


%57,89
%5,2
%36,84

%50
%14,28
%35,71
15.Soru

Akıcıdır
Akıcı değildir
Genelde akıcıdır
15.Soru
Akıcıdır
Akıcı değildir
Genelde akıcıdır

%78,94

%21,05
%0

%57,14
%42,85
%0


Tablo 4: Samatya Sahakyan Nunyan Özel Ermeni İlkokulu,  ilköğretim 7. sınıf anket sorularına verilen cevapların cinsiyete göre yüzde değerlendirilmesi

KIZLAR




ERKEKLER



1.Soru

İnternet
Ansiklopedi
İnternet+Ansiklopedi
1.Soru
İnternet
Ansiklopedi
İnternet+Ansiklopedi

%69,6

%8,8
%22

%66,6
%5,5
%27,5
2.Soru
El

Çıktı
Çıktı+El
2.Soru
El

Çıktı
Çıktı+El

%66

%4,4
%30,8

%53.3
%6,6
%39,6
3.Soru

Kendisi
Alıntı
SMS Yazmıyor
3.Soru

Kendisi
Alıntı
SMS Yazmıyor

%100

%0
%0

%93,3
%6,6
%0
4.Soru

Okul
Facebok
MSN
SMS
4.Soru
Okul
Facebook
MSN
SMS

%73,1

%7,6
%3,8
%15,2

%40
%19,8
%20
%19,8
5.Soru

Kullanıyorum
Kullanmıyorum
Bazen kullanıyorum
5.Soru
Kullanıyorum
Kullanmıyorum
Bazen kullanıyorum


%79,2
%20,8
%0

%26,5
%72,5
%0
6.Soru
Telefon

Bilgisayar
Televizyon
6.Soru
Telefon
Bilgisayar


%47,5

%37,5
%15

%70
%30

7.Soru

Yazarım
Yazmam

7.Soru
Yazarım
Yazmam


%54

%46


%26,9
%73,1

8.Soru

Düşünceyi ifade etme işi
Beceri işi
Sıkıcı
8.Soru
Düşünceyi ifade etme işi
Beceri işi
Sıkıcı

%

%
%

%
%
%
9.Soru

Severim
Sevmem
Bazen
9.Soru
Severim
Sevmem
Bazen


%83,3
%4,2
%12,6

%52,8
%26,4
%19,8
10.Soru

Not alırım
Not almam
Bazen
10.Soru
Not alırım
Not almam
Bazen

%16,8

%54,6
%29,4

%13,2
%66
%19,8
11.Soru
İnternet
Sözlük
Birine sorarım

11.Soru

İnternet
Sözlük
Birine sorarım

%31,9

%55,9
%11,6


%29,5
%47,1
%23,6
12.Soru
Hoşlanırım
Hoşlanmam
Verildikçe
12.Soru

Hoşlanırım
Hoşlanmam
Verildikçe

%33,6

%46,2
%21

%18,75
%68,75
%12,5
13.Soru

Not tutarım
Not tutmam
Bazen
13.Soru
Not tutarım
Not tutmam
Bazen

%71,4

%16,8
%12,6

%26,4
%59,4
%13,2
14.Soru

Kullanırım
Kullanmam
Bazen kullanırım
14.Soru
Kullanırım
Kullanmam
Bazen kullanırım


%54,6
%20
%25,2

%16
%50
%34
15.Soru

Akıcıdır
Akıcı değildir
Genelde akıcıdır
15.Soru
Akıcıdır
Akıcı değildir
Genelde akıcıdır

%58,6

%25
%16,4

%46,2
%33
%19,8





Tablo 5: Engin Can Güre İlköğretim Okulu, ilköğretim 7. sınıf anket sorularına verilen cevapların cinsiyete göre yüzde değerlendirilmesi

KIZLAR




ERKEKLER



1.Soru

İnternet
Ansiklopedi
İnternet+Ansiklopedi
1.Soru
İnternet
Ansiklopedi
İnternet+Ansiklopedi

%76,16

%23,3
%0

%90,9
9,09
%0
2.Soru
El

Çıktı
Çıktı+El
2.Soru
El

Çıktı
Çıktı+El

%73,33

%0
%26,66

%72,72
%0
%27,27
3.Soru

Kendisi
Alıntı
SMS Yazmıyor
3.Soru

Kendisi
Alıntı
SMS Yazmıyor

%73,33

%11,53
%16,66

%63,63
%0
%36,36
4.Soru

Okul
Facebok
MSN
SMS
4.Soru
Okul
Facebook
MSN
SMS

%76,16

%13,33
%11,53
%0

%54,54
%45,46
%0
%0
5.Soru

Kullanıyorum
Kullanmıyorum
Bazen kullanıyorum
5.Soru
Kullanıyorum
Kullanmıyorum
Bazen kullanıyorum


%33,
03
%63,03
%3.04

%0
%100
%0
6.Soru
Telefon

Bilgisayar
Telefon+Bilgisayar
6.Soru
Telefon
Bilgisayar
Telefon+Bilgisayar

%19,23

%50
%20,07

%45,45
%54,55
%0
7.Soru

Yazarım
Yazmam

7.Soru
Yazarım
Yazmam


%60

%40


%18,18
%81,82

8.Soru

Düşünceyi ifade etme işi
Beceri işi
Öğrenme Şekli
8.Soru
Düşünceyi ifade etme işi
Beceri işi
Sıkıcı

%56,66

%13,3
%30

%18,18
%
%81,82
9.Soru

Severim
Sevmem
Bazen
9.Soru
Severim
Sevmem
Bazen


%66,6
%30
%3,4

%90,9
%9,1
%0
10.Soru

Not alırım
Not almam
Bazen
10.Soru
Not alırım
Not almam
Bazen

%36,6

%33,3
%30,1

%45,45
%36,36
%18,1
11.Soru
İnternet
Sözlük
Birine sorarım

11.Soru

İnternet+Sözlük
Araştırmam
Yeri geldikçe hepsi

%33,3

%63,3
%3,4


%54,54
%9,9
%
12.Soru
Hoşlanırım
Hoşlanmam
Verildikçe
12.Soru

Hoşlanırım
Hoşlanmam
Verildikçe

%16,6

%50
%33,4

%27,27
%72,73
%0
13.Soru

Not tutarım
Not tutmam
Bazen
13.Soru
Not tutarım
Not tutmam
Bazen

%80

%0
%20

%54,54
%36,36
%11,12
14.Soru

Kullanırım
Kullanmam
Bazen kullanırım
14.Soru
Kullanırım
Kullanmam
Bazen kullanırım


%70
%10
%20

%63,63
%0
%36,37
15.Soru

Akıcıdır
Akıcı değildir
Kişiye Göre
15.Soru
Akıcıdır
Akıcı değildir
Genelde akıcıdır

%66,6

%16,6
%16,8

%81,82
%9,09
%9,09



Tablo 6: Samatya Sahakyan Nunyan Özel Ermeni İlkokulu,  ilköğretim 8. sınıf anket sorularına verilen cevapların cinsiyete göre yüzde değerlendirilmesi

KIZLAR




ERKEKLER




1.Soru

İnternet
Ansiklopedi
İnternet+Ansiklopedi
1.Soru
İnternet
Ansiklopedi
İnternet+Ansiklopedi


%30,8

%0
%69,2

%92,3
%0
%7,7

2.Soru
El

Çıktı
Çıktı+El
2.Soru
El

Çıktı
Çıktı+El


%61,6

%7,7
%30,8

%53,9
%15,4
%30,8

3.Soru

Kendisi
Alıntı
SMS Yazmıyor
3.Soru

Kendisi
Alıntı
SMS Yazmıyor


%92,4

%7,7
%0

%92,4
%7,7
%0

4.Soru

Okul
Facebok
MSN
SMS
4.Soru
Okul
Facebook
MSN
SMS


%50

%30
%10
%10

%20
%55
%10
%15

5.Soru

Kullanıyorum
Kullanmıyorum
Bazen kullanıyorum
5.Soru
Kullanıyorum
Kullanmıyorum
Bazen kullanıyorum



%30,8
%69,2
%0

%30,8
%69,2
%0

6.Soru
Telefon

Bilgisayar
Televizyon

Telefon
Bilgisayar
Televizyon


%42,9

%47,6
%9,5

%52,9
%47,1
%0

7.Soru

Yazarım
Yazmam
Bazen Yazarım
7.Soru
Yazarım
Yazmam
Bazen yazarım


%92,4

%7,7
%0

%23,1
%77
%0

8.Soru

Düşünceyi ifade etme işi
Bildiklerini unutmamak
Yorulmak
Kompozisyon
8.Soru
Düşünceyi ifade etme işi
İşkence
Ödev yapmak
Zaman kaybı


%50

%16,66
%16,66
%16,66

%24,99
%16,66
%33,33
%24,99

9.Soru

Severim
Sevmem
Bazen
9.Soru
Severim
Sevmem
Bazen



%100
%0
%0

%77
%23
%0

10.Soru

Not alırım
Not almam
Bazen
10.Soru
Not alırım
Not almam
Bazen


%46,2

%53,8
%0

%15,4
%84,7
%0

11.Soru
İnternet
Sözlük
Birine sorarım

  11.Soru

İnternet
Sözlük
Birine sorarım

%42,8

%57,1
%0


%58,3
%33,2
%8,3
12.Soru
Hoşlanırım
Hoşlanmam
Verildikçe
12.Soru

Hoşlanırım
Hoşlanmam
Verildikçe


%23,1

%46,2
%30,8

%7,7
%77
%15,3

13.Soru

Not tutarım
Not tutmam
Bazen
13.Soru
Not tutarım
Not tutmam
Bazen


%84,7

%0
%15,4

%46,2
%38,5
%15,4

14.Soru

Kullanırım
Kullanmam
Bazen kullanırım
14.Soru
Kullanırım
Kullanmam
Bazen kullanırım



%53,9
%23,1
%23,1

%23,1
%53,9
%23,1

15.Soru

Akıcıdır
Akıcı değildir
Genelde akıcıdır
15.Soru
Akıcıdır
Akıcı değildir
Genelde akıcıdır


%53,9

%30,8
%15,4

%69,3
%30,8
%0




Tablo 7:Engin Can Güre İlköğretim Okulu, ilköğretim 8. sınıf anket sorularına verilen cevapların cinsiyete göre yüzde değerlendirilmesi

KIZLAR




ERKEKLER



1.Soru

İnternet
Ansiklopedi
İnternet+Ansiklopedi
1.Soru
İnternet
Ansiklopedi
İnternet+Ansiklopedi

%71,42

%28,57
%0

%86,99
%0
%13,04
2.Soru
El

Çıktı
Çıktı+El
2.Soru
El

Çıktı
Çıktı+El

%78,57

%0
%21,47

%91,30
%8,6
%0
3.Soru

Kendisi
Alıntı
SMS Yazmıyor
3.Soru

Kendisi
Alıntı
SMS Yazmıyor

%57,4

%0
%42,81

%56,52
%21,73
%21,17
4.Soru

Okul
Facebok
Face+okul
SMS
4.Soru
Okul
Facebook
MSN
SMS

%28,57

%64,28
%7,14
%0

%65,21
%34,78
%0
%4,24
5.Soru

Kullanıyorum
Kullanmıyorum
Bazen kullanıyorum
5.Soru
Kullanıyorum
Kullanmıyorum
Bazen kullanıyorum


%35,71
%64,28
%0

%34,78
%60,86
%4,34
6.Soru
Telefon

Bilgisayar
Bilgisayar+telefon

Telefon
Bilgisayar


%50

%14,28
35,71

%34,78
%65,21

7.Soru

Yazarım
Yazmam
Bazen Yazarım
7.Soru
Yazarım
Yazmam
Bazen yazarım

%42,81

%28,57
%28,57

%52,17
%43,47
%4,39
8.Soru

Düşünceyi ifade etme işi
Beceri işi yazamam
Sıkıcı
8.Soru
Düşünceyi ifade etme işi
Beceri işi
Öğrenme şekli

%64,28

%35,71
%0

%34,78
%17,39
%17,39
9.Soru

Severim
Sevmem
Bazen
9.Soru
Severim
Sevmem
Bazen


%78,57
%21,42
%0

%82,60
%17,39
%0
10.Soru

Not alırım
Not almam
Bazen
10.Soru
Not alırım
Not almam
Bazen

%42,81

%42,81
%14,28

%65,21
%17,39
%17,39
11.Soru
İnternet
Sözlük
Birine sorarım
İnternet+sözlük
11.Soru

İnternet
Sözlük
Birine sormak

%0

%35,71
%14,28
%50,1

%43,47
%73,51
%21,73
12.Soru
Hoşlanırım
Hoşlanmam
Verildikçe
12.Soru

Hoşlanırım
Hoşlanmam
Verildikçe

%21,42

%71,42
%7,14

%17,35
%82,60
%0
13.Soru

Not tutarım
Not tutmam
Bazen
13.Soru
Not tutarım
Not tutmam
Bazen

%71,42

%7,4
%21,42

%78,26
%13,04
%8,6
14.Soru

Kullanırım
Kullanmam
Bazen kullanırım
14.Soru
Kullanırım
Kullanmam
Bazen kullanırım


%57,14
%21,42
%21,42

%65,21
%17,39
%17,39
15.Soru

Akıcıdır
Akıcı değildir
Bilmiyorum
15.Soru
Akıcıdır
Akıcı değildir
Kişiye göre değişir

%42,81

%50
%7,14

%56,52
%21,73
%21,73


1.                       Öğrencilerin ödevlerini internetten mi yoksa ansiklopediden mi araştırdıklarına ilişkin bulgular
a.                      Samatya Sahakyan Nunyan Özel Ermeni İlkokulu Bulguları

Veri tablolarına bakıldığında ‘Samatya Sahakyan Nunyan Özel Ermeni İlkokulu’nda okuyan ilköğretim 6. sınıf kız öğrencilerinin %91,3’ünün ödevlerini sadece internetten araştırdıklarını, %8,3’ünün ise ödevlerini sadece ansiklopediden araştırdıkları sonucuna ulaşılmıştır. Aynı okul ve kademede okuyan erkek öğrencilerinin ise %66,6’sının ödev araştırmalarında sadece internet kullandıkları, %33,3’ünün de ödev araştırmalarında hem internet hem de ansiklopedi kullandıkları belirlenmiştir.

‘Samatya Sahakyan Nunyan Özel Ermeni İlkokulu’nda okuyan 7.sınıf kız öğrencilerine aynı soru sorulduğunda %69,6’sının sadece internet, %8,8’inin sadece ansiklopedi ve %22’sinin de hem internet hem de ansiklopedi kullandıkları sonucuna varılmıştır. Aynı kademede okuyan erkek öğrencilerin ise %66,6’sının sadece internet, %5,5’inin sadece ansiklopedi ve %27,5’inin de hem internet hem de ansiklopedi kullandıkları sonucuna varılmıştır.


‘Samatya Sahakyan Nunyan Özel Ermeni İlkokulu’nda okuyan 8.sınıf kız öğrencilerinin %69,2’sinin ödev araştırmalarında hem ansiklopedi hem de internet kullandıkları ve %30,8’inin de sadece interneti kullandıkları belirlenmiştir. Sadece ansiklopediden araştıranların ise %0 olduğu sonucuna varılmıştır. Aynı okul ve kademede okuyan erkek öğrencilere bakıldığında ise %92,3’ünün sadece internet kullandıkları ve %7,7’sinin de hem internet hem de ansiklopedi kullandığı belirlenmiştir. Fakat bu okulda okuyan 8. sınıf erkek öğrencilerden hiç kimsenin sadece ansiklopedi kullanarak araştırmalarını yaptığı görülmemiştir.

b. Engin Can Güre İlköğretim Okulu bulguları

Aynı soru için ‘Engin Can Güre İlköğretim Okulu’ndaki kız öğrencilerin %52,63’ünün ödev araştırmalarında sadece interneti kullandıkları, %31,57’sinin hem internet hem de ansiklopediden yararlandıklarını ve %15,78’inin de sadece ansiklopedi kullandıkları sonucuna varılmıştır. Erkek öğrencilerin ise %92,85’inin sadece interneti kullandıkları, %8,2’sinin de hem internet hem de ansiklopedi kullandıkları saptanmıştır. Bu okulda okuyan erkek öğrencilerin hiçbirinin sadece ansiklopedi kullandığı görülmemiştir.

Engin Can Güre İlköğretim Okulu’nda okuyan 7. sınıf kız öğrencilerinin de %76,16’sı sadece internet ve %23,3’ünün de sadece ansiklopedi kullandıkları saptanmıştır. Öte yandan bu okulda okuyan aynı kademe erkek öğrencilerinin %90,9’u sadece internet kullanırken, %9,09’ununda sadece ansiklopedi kullandıkları sonucuna ulaşılmıştır. Araştırmalarında hem interneti hem de ansiklopediyi kullanan öğrenci saptanmamıştır.

Bu okulda okuyan 8. sınıf kız öğrencilere bakıldığında ise %71,42’sinin sadece internet, %28,57’sinin de sadece ansiklopedi kullandığı belirlenmiştir. Hem ansiklopedi hem de interneti kullanana ise rastlanmamıştır.
Aynı okulun aynı kademesinde okuyan erkek öğrencilere bakıldığında ise %86,99’u sadece interneti kullanırken %13,04’ü de hem internet hem de ansiklopedi kullandığı belirlenmiştir. Öte yandan sadece ansiklopedi kullanan kimseye rastlanmamıştır.

     Devlet ve özel okulda okuyan öğrencilerin cevaplarının kıyaslanması

Öğrencilerin ödevlerini internetten mi yoksa ansiklopediden mi araştırdıklarına ilişkin cevaplar kıyaslandığında özel okulda okuyan öğrencilerin internetten araştırdıklarına ilişkin bulguların daha yüksek çıktığı saptanmıştır. Ayrıca erkek öğrencilerin kız öğrencilerden daha çok internet kullandıkları bulgusuna ulaşılmıştır. Verilen cevaplar kıyaslandığında özel okulda okuyan öğrencilerin devlet okulunda okuyanlardan daha geniş cevaplar verdikleri görülmüştür. Kademeler arasında bazen değişkenlik gösterse de genel anlamda bu bulgunun doğru olduğunu görülmüştür.

2.                       Öğrencilerin okul ödevlerini el ile yazıp yazmadığına ilişkin bulgular

a.                       Samatya Sahakyan Nunyan Özel Ermeni İlkokulu Bulguları

Yapılan anket çalışmasına göre ‘Samatya Sahakyan Nunyan Özel Ermeni İlkokulu’nda okuyan 6.sınıf kız öğrencilerinin %58,1’inin okul ödevlerini sadece el ile yazdıkları, %41,5’inin de bazen çıktı aldıkları bazen de el ile yazdıkları sonucuna ulaşılmıştır. Aynı okul ve aynı kademede okuyan erkek öğrencilerin ise  %88,8’i bazen çıktı aldıkları bazen de el ile yazdıkları belirlenmiştir. Aynı zamanda erkeklerin %11,1’i sadece çıktı alırken sadece el ile yazarak ödevlerini yapan kimseye rastlanmamıştır.

Aynı okulda okuyan 7. sınıf kız öğrencilerin ise %66’sının ödevlerini sadece el ile yazdıkları, %4,4’ünün sadece çıktı aldıkları ve %30,8’inin de ödevlerini yaparken hem çıktı aldıkları hem de el ile yazdıkları görüldü. Erkek öğrencilerin ise %53,3’ünün ödevlerini sadece el ile yazdıkları,%6,6’sının sadece çıktı aldıkları ve %39,6’sının ise ödevlerini yaparken hem el ile yazdıkları hem de çıktı aldıkları ortaya çıkmıştır.

Aynı okulda okuyan 8.sınıf kız öğrencilerinin %61,6’sının ödevlerini el ile yaptıkları, %7,7 ‘sinin sadece çıktı aldıkları ve %30,8’inin ise hem çıktı hem de el ile yazdıkları belirlenmiştir. Aynı kademede okuyan erkek öğrencilerin ise %53,9’unun ödevlerini el ile yazdıkları, %15,4’ünün sadece çıktı aldıkları ve %30,8’inin ise bazen çıktı aldıkları ve bazen el ile yazdıkları sonucuna ulaşılmıştır.

b. Engin Can Güre İlköğretim Okulu bulguları

Bu okulda okuyan 6.sınıf kız öğrencilerinin %94,73’ünün ödevlerini el ile yazdıkları ve %10,52’sinin de bazen çıktı aldıkları bazen de el ile yazdıkları sonucuna ulaşılmıştır. Aynı kademede okuyan erkek öğrencilerin ise %85,71’inin ödevlerini el ile yazdıkları ve %14,28’inin ise hem el ile yazarak hem de çıktı alarak ödevlerini yaptıkları bulgusuna ulaşılmıştır.

Aynı okulda okuyan 7. sınıf kız öğrencilerin ise %73,33’ünün ödevlerini el ile yazdıkları, %26,66’sının bazen çıktı aldıkları bazen de el ile yazdıkları sonucuna ulaşılmıştır. Aynı kademede okuyan erkek öğrencilerin ise %72,72’sinin ödevlerini el ile yazdıkları ve %27,27’sinin ise bazen çıktı aldıkları bazen de el ile yazdıkları sonucuna ulaşılmıştır,

Engin Can Güre İlköğretim Okulu’nda okuyan 8. sınıf kız öğrencilerin %91,30’unun ödevlerini el ile yazdıkları ve %8,6’sının ise sadece çıktı aldıkları sonucuna ulaşılmıştır.
Aynı kademede okuyan erkek öğrencilerin %78,57’sinin ödevlerini el ile yazdıkları, %21,42’sinin ise bazen çıktı aldıkları bazen de el ile yazdıkları bulgusuna ulaşılmıştır.

     Devlet ve özel okulda okuyan öğrencilerin cevaplarının kıyaslanması

Öğrencilerin okul ödevlerini el ile yazıp yazmadığına ilişkin bulgular kıyaslandığında devlet okulunda okuyan öğrencilerin el ile yazanların yüzdesinin özel okulda okuyan öğrencilerden çok daha yüksek olduğu saptanmıştır. Her iki okulda okuyan erkek öğrencilerin ise kız öğrencilere oranla daha çok çıktı almayı tercih ettikleri görülmüştür. Kademeler arasında bu bulguya ilişkin oranlar değişkenlik gösterirken devlet okulunda okuyan öğrencilerden ödevlerini el ile yazanların daha yüksek olduğu saptanmıştır.

3.                       Öğrencilerin SMS mesajlarını kendileri yazıp yazmadıklarına ilişkin bulgular

a. Samatya Sahakyan Nunyan Özel Ermeni İlkokulu Bulguları

Bu okulda okuyan 6. sınıf kız ve erkek öğrencilerin %100’ünün SMS mesajlarını kendileri yazdıkları, sonucuna ulaşılmıştır.
Aynı okulda okuyan 7. sınıf kız öğrencilerin %100’ünün SMS mesajlarını kendileri yazarken erkek öğrencilerin ise %6,6’sının SMS mesajlarını herhangi bir kaynaktan aldıkları ve %93,4’ünün ise yine kendi yazmayı tercih ettikleri ortaya çıkmıştır.
8.sınıf kız öğrencilerine sorulduğunda ise %92,4’ünün SMS mesajlarını kendileri yazdığı, %7,7’sinin ise alıntı yaptığı belirlenmiştir. Aynı kademede okuyan erkek öğrencilere bakıldığında ise kız öğrencilerle aynı yüzdelere sahip oldukları görülmüştür.

b. Engin Can Güre İlköğretim Okulu Bulguları

Engin Can Güre İlköğretim Okulu bulgularına bakıldığında 6. sınıfta okuyan kız öğrencilerin %73’ü SMS mesajlarını kendileri yazarken %26,31’inin ise SMS kullanmadıkları belirlenmiştir. Erkek öğrencilerdeki oranlar ise %50’si kendi yazarken %28,57’si alıntı yaptığı ve %21,42’sinin ise SMS kullanmadığı şeklindedir. Aynı okulda okuyan 7. sınıf kız öğrencilerin %73,33’ü SMS mesajlarını kendilerinin yazdığı, %11,53’ünün alıntı yaptığı ve %16,66’sının ise SMS kullanmadığı ortaya çıkmıştır. Aynı kademede okuyan erkek öğrencilerin ise %63,63’ü SMS mesajlarını kendileri yazarken %36,36’sının ise SMS kullanmadığı ortaya çıkmıştır.

8. sınıf kız öğrencilerine bakıldığında ise %56,52’sinin SMS mesajlarını kendilerinin yazdığı, %21,73’ünün alıntı yaptığı ve %21,7’sinin de SMS kullanmadığı belirlenmiştir. Erkek öğrencilerin ise %57,14’ünün kendi yazdığı,%42,81’inin de SMS kullanmadığı saptanmıştır.

Devlet ve özel okulda okuyan öğrencilerin cevaplarının kıyaslanması

Öğrencilerin SMS mesajlarını kendileri yazıp yazmadıklarına ilişkin bulgular kıyaslandığında özel okulda okuyan öğrencilerin devlet okulunda okuyan öğrencilerden SMS mesajlarını kendileri yazanların daha çok olduğu saptanmıştır. Özel okulda okuyup SMS mesajlarını kendileri yazan öğrencilerin oranları doksanın üzerindeyken devlet okulunda okuyan öğrencilerin bu oranın çok altında olduğu görülmektedir. Kademeler arasında oranlar oynamalar gösterirken genel durumun böyle olduğunu söylemek mümkündür. Ayrıca devlet okulunda okuyup SMS kullanmadığını belirten öğrenciler bulunurken özel okulda okuyan öğrencilerde böyle bir durumun olmadığı saptanmıştır.

4.                       Öğrencilerin en çok nerede yazı yazdığına ilişkin bulgular

a.                       Samatya Sahakyan Nunyan Özel Ermeni İlkokulu Bulguları

Bu okulda okuyan 6. sınıf kız öğrencilerinin %37,5’i okulda, %25’i SMS mesajları yazarken ve  %37,5’i Facebook’’ta en çok yazı yazdıkları sonucuna ulaşılmıştır. Aynı okul ve kademe erkek öğrencilerine bakıldığında ise %52,9’u okulda, %23,6’sı Facebook’ta, %5,9’u MSN’de ve %17,7’si ise SMS’te en çok yazı yazdığı belirlenmiştir.

7. sınıftaki öğrencilere bakıldığında ise bu oranlar şöyledir; kız öğrencilerin %73,1’i okulda, %15,2’si SMS’te, %7,6’sı Facebook’ta ve %3,8’i ise MSN’de en çok yazı yazdıkları görülmüştür. Aynı kademe erkek öğrencilerin ise %40’ı okul, %20’si MSN’de, %19,8’iSMS’te ve yine  %19,8’inin en çok Facebook’ta yazı yazdıkları belirlenmiştir.

8. sınıfta okuyan kız öğrencilere bakıldığında; %50,2’sinin okulda, %30’unun Facebokk’ta yazı yazdığı belirlenmiştir. SMS ve MSN için ise bu bulgular %10 şeklindedir. Erkek öğrencilere bakıldığında ise %20’sinin okul, %55’inin Facebook, %10’u MSN ve %15’inin de SMS’te en çok yazı yazdıkları görülmüştür.

b.Engin Can Güre İlköğretim Okulu bulguları

Engin Can Güre İlköğretim 6. sınıfta okuyan kız öğrencilerin %78,94’ü en çok okulda yazı yazdıklarını belirtirken %36,84’ü ise Facebook’ta en çok yazı yazdıkları saptanmıştır. Erkek öğrencilere bakıldığında ise %57,12’si okul ve %42,85’i ise Facebook’ta en çok yazı yazdıkları belirlenmiştir.

7. sınıflarda okuyan kız öğrencilerde ise bu oranlar %76,16 okul, %13,33 Facebook ve %11,53 MSN olarak değişkenlik göstermektedir. Erkek öğrencilerin ise %54,54’ü okul ve %45,45 Facebook’ta en çok yazı yazdıkları belirlenmiştir.

8.sınıfların kız öğrencilerine bakıldığında ise %65,21’i okul, %34,78’i Facebook ve %4,34’ü MSN’de en çok yazı yazdıkları bulgusuna ulaşılmıştır. Erkek öğrencilerde bu oranlar %28,57 okul, %64,28 Facebook ve %7,14’ü ise Facebook ve okul arasında kararsız kalanlardan şeklinde değişkenlik göstermektedir.
 Devlet ve özel okulda okuyan öğrencilerin cevaplarının kıyaslanması

Öğrencilerin en çok nerede yazı yazdığına ilişkin bulgular okullar arasında kıyaslandığında her iki okulda okuyan öğrencilerin de en çok okulda yazı yazdıkları saptanmıştır. Okuldan sonra en çok Facebook’ta yazı yazdıkları görülmüştür. Devlet okulunda okuyan öğrencilerin cevaplarına bakıldığında Facebook’ta yazı yazanların oranının özel okulda okuyanlardan daha yüksek olduğu saptanmıştır. Özel okulda okuyan öğrencilerin SMS ve MSN cevapları yüzdelerinin devlet okulunda okuyanlardan daha yüksek olduğu görülmüştür. Bu durum sınıflar arasında oransal olarak değişse de genel durumun böyle olduğunu söylemek mümkündür.

5.                       Öğrencilerin Facebook’un notlar bölümünü kullanıp kullanmadıklarına ilişkin bulgular

 a. Samatya Sahakyan Nunyan Özel Ermeni İlkokulu Bulguları

Yapılan anket çalışmasında bu okulda okuyan 6. sınıf kız öğrencilerin %80’i Facebook’un notlar bölümünü kullanırken %20’sinin ise kullanmadığı belirlenmiştir. Erkek öğrencilerin ise %33,3’ünün kullandığı ve %66,6’sının kullanmadığı ortaya çıkmıştır.

7. sınıf kız öğrencilerin ise 79,2’si notlar bölümünü kullandığı, %20,8’inin de kullanmadığı belirlenmiştir. Erkek öğrencilerde ise bu oran %26,5 kullananlar ve %72,5 kullanmayanlar şeklinde belirlenmiştir.

8. sınıf kız öğrencilere bakıldığında ise %30,8’inin Facebook’un notlar bölümünü kullandığı ve %69,3’ünün de kullanmadığı şeklindedir. Erkek öğrencilerde de bu oranların aynı çıktığı görülmüştür.

b.                      Engin Can Güre İlköğretim Okulu bulguları

Engin Can Güre İlköğretim okuluna bakıldığında 6. sınıfta okuyan kız öğrencilerin %15,78’i Facebook’un notlar bölümünü kullandığı ve %84,12’sinin ise kullanmadığı görülmüştür. Erkek öğrencilerin %14,28’i notlar bölümünü kullanırken %71,42’sinin kullanmadığı ve %14,28’inin de bazen kullandığı belirlenmiştir.

7.sınıf kız öğtrencilerin ise %33.03’ünün Facebook’un notlar bölümünü kullandığı, %63,03’ünün kullanmadığı ve %3.03’ünün de bazen kullandığı saptanmıştır. Bu okul ve kademede okuyan erkek öğrencilerin ise %100’ünün Facebook’un notlar bölümünü kullanmadığı belirlenmiştir.

8.sınıf öğrencilerine bakıldığında ise kız öğrencilerin %34,78’inin notlar bölümünü kullandığı, %60,86’sının hiç kullanmadığı ve %4,31’inin ise bazen kullandığı saptanmıştır. Erkek öğrencilerin %35,71’i Facebook’un notlar bölümünü kullanırken %64,28’inin ise kullanmadığı görülmüştür.

Devlet ve özel okulda okuyan öğrencilerin cevaplarının kıyaslanması

Öğrencilerin Facebook’un notlar bölümünü kullanıp kullanmadıklarına ilişkin bulgular kıyaslandığında hem devlet okulunda okuyan hem de özel okulda okuyan öğrencilerin bu bölümü kullanmayan öğrencilerin kullananlardan çok daha fazla olduğu görülmüştür. Kız ve erkek öğrenciler kıyaslandığında ise kız öğrencilerin bu bölümü kullanmayı daha tercih ettikleri saptanmıştır. Okul ve kademeler arasında oransal olarak farklar bulunurken Faebook’un notlar bölümünü tercih etmeyenlerin oranının her okulda da tercih edenlerden daha yüksek olduğu bulgusuna ulaşılmıştır

6.                       Öğrencilerin iletişimde en çok hangi teknoloji araçlarını kullandıklarına ilişkin bulgular

a. Samatya Sahakyan Nunyan Özel Ermeni İlkokulu Bulguları

6.sınıfta okuyan kız öğrencilerin %60’ı telefon %39,6’sı ise en çok bilgisayar iletişim aracını kullandığı saptanmıştır. Erkek öğrencilerin %57,1’i bilgisayar, %42,9’u ise telefon iletişim aracını kullandığı belirlenmiştir.

7.sınıfta okuyan kız öğrencilere bakıldığında ise bu oran %47,5 telefon, %37,5 bilgisayar ve %15 televizyon olarak değişim göstermektedir. Aynı kademede okuyan erkek öğrencilere bakıldığında ise %30 bilgisayarı ve %70 telefonu tercih ettiği görülmüştür.

8.sınıf kız öğrencilerin bu soruya verdikleri oranlar ise %42,9 telefon, %47,6 bilgisayar ve %9,5 de televizyon olarak saptanmıştır. Aynı kademedeki erkek öğrencilerin ise %52,9 telefon, %47,1 bilgisayar kullandığı sonucuna ulaşılmıştır.

b.Engin Can Güre İlköğretim Okulu bulguları

6. sınıfta okuyan kız öğrencilerin % 78,94 telefon, %42,21 ise bilgisayarı iletişimde en çok kullandıkları belirlenmiştir. Erkek öğrencilerin ise %71,42’si iletişimde en çok telefon, %57,14’ünün de bilgisayarı kullandığı görülmüştür.

7.sınıfta kız öğrencilerin ise %50’sinin bilgisayar, %19,23’ünün telefon ve %20, 07’sinin bazen telefon bazen de bilgisayarı kullandığı görülmüştür. Aynı kademede okuyan erkek öğrencilerin ise %54,54’ü bilgisayar, %45,46’sı telefon kullandığı saptanmıştır.

8.sınıf kız öğrencilerinin %65,21’i bilgisayarı, %34,78’i telefonu en çok kullandıkları belirlenmiştir. Aynı okul ve aynı kademede okuyan erkek öğrencilerin ise %50’sinin telefon, %14,28’inin bilgisayar ve %35,71’i ise bazen telefon bazen de bilgisayarı kullandığı saptanmıştır.

Devlet ve özel okulda okuyan öğrencilerin cevaplarının kıyaslanması

Öğrencilerin iletişimde en çok hangi teknoloji araçlarını kullandıklarına ilişkin bulgular kıyaslandığında özel okulda okuyan öğrencilerin telefon kullanma yüzdelerinin devlet okulunda okuyanlardan daha yüksek olduğu görülmüştür. Özellikle devlet okulunda okuyan erkek öğrencilerin bilgisayarı tercih ettikleri bulgusuna ulaşılmıştır. Her iki okulda da bilgisayarı tercih eden erkeklerin kızlardan daha çok olduğu saptanmıştır. Özel okulda okuyan öğrencilerin, özellikle de kızların, bulgularına bakıldığında televizyon cevabının da verildiği görülmüştür. Söz edilen durumlar kademeler arasında oransal olarak değişkenlik gösterse de genel durumun böyle olduğunu söylemek mümkündür.

7.                       Öğrencilerin şiir, öykü, günlük vb. yazılar yazıp yazmadıklarına ilişkin bulgular

a. Samatya Sahakyan Nunyan Özel Ermeni İlkokulu Bulguları

Yapılan anket çalışmasında öğrencilere kendi istekleri doğrultusunda herhangi bir yazı türü yazıp yazmadıkları sorulmuştur. Bu sorudan elde edilen veriler 6. sınıf kız öğrencileri için şöyledir; %91,3’ünün şimdiye kadar herhangi bir türde yazı yazdıkları, %8,3’ünün ise bugüne kadar okulda yaptığı çalışmalar dışında herhangi bir türde yazı yazmadığı belirlenmiştir. Erkek öğrencilere bakıldığında ise %77,7’sinin herhangi bir türde yazı yazdığı, %22,2’sinin okul etkinlikleri dışında kendi istekleri ile hiçbir yazı türü yazmadıkları belirlenmiştir.

7.sınıf kız öğrencilerine bakıldığında %54’ünün herhangi bir yazı türünde yazı yazdığı ve %46’sının ise kendi isteğiyle herhangi bir yazı çalışması yapmadığı belirlenmiştir. Aynı kademede okuyan erkek öğrencilere bakıldığında ise %26,9’unun yazdığı ve %73,1’inin ise kendi isteğiyle herhangi bir yazı türünde yazı yazmadığı bulgusuna ulaşılmıştır.

Aynı okulda okuyan 8. sınıf kız öğrencilere sorulduğunda %92,4’ünün yazdığı ve %7,7’sinin ise kendi isteğiyle, okul etkinlikleri dışında herhangi bir yazı türünde yazı yazmadığı ortaya çıkmıştır. Erkek öğrencilere bakıldığında ise bu oran; %23,1’inin herhangi bir türde yazı yazdığı ve %77’sinin ise yazmadığı belirlenmiştir.

b.Engin Can Güre İlköğretim Okulu bulguları

Engin Can Güre İlköğretim Okulu 6.sınıf kız öğrencilere herhangi bir yazı türünde kendi istekleriyle yazı yazıp yazmadığı sorulduğunda; %78,94’ünün yazdığı, %5,2’sinin yazmadığı ve %15,78’inin ise bazen yazıp bazen yazmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Erkek öğrencilerde ise bu oran; %50’sinin yazdığı, %35,71’inin yazmadığı ve %14,28’inin ise bazen yazıp bazen yazmadığı bulgusuna ulaşılmıştır.

Aynı okulun 7. sınıf kız öğrencilerine bakıldığında ise; %60’ının kendi istekleriyle şiir, öykü gibi yazıları yazdığı ve %40’ının yazmadığı belirlenmiştir. Aynı kademede okuyan erkek öğrencilere bakıldığında ise %18,18’inin kendi istekleriyle herhangi bir yazı türünde yazı yazdıkları ve %81,82’sinin ise yazmadıkları görülmüştür.

8.sınıf erkek öğrencilerde ise bu oran; %42,81’inin herhangi bir yazı türünde kendi istekleri ile yazı yazdığı,  %28,57’sinin yazmadığı ve %28,57’sinin ise bazen yazdığı sonucuna ulaşılmıştır. Aynı kademede okuyan kız öğrencilere bakıldığında ise bu oran; %52,17’sinin yazdığı, %43,47’sinin yazmadığı ve %4,3’ünün ise bazen yazıp bazen yazmadığı şeklindedir.

Devlet ve özel okulda okuyan öğrencilerin cevaplarının kıyaslanması

Öğrencilerin şiir, öykü, günlük vb. yazılar yazıp yazmadıklarına ilişkin bulgular kıyaslandığında devlet ve özel okulda okuyan kız öğrencilerin yazdıkları, erkek öğrencilerin ise yazmadıkları görülmüştür. Genel olarak ister özel olsun ister devlet olsun kızların kendi istekleriyle bir şeyler yazma isteklerinin erkeklerden daha yüksek olduğu saptanmıştır. Okullar arasında kıyaslama yapıldığında ise özel okulda okuyan erkek öğrencilerin devlet okulunda okuyanlardan yazmayı daha tercih etmedikleri saptanmıştır. Özel okulda okuyan öğrenciler daha kesin cevaplar verirken devlet okulunda okuyan öğrencilerin bazen yazanların oranının çok daha yüksek olduğu saptanmıştır. Kademeler arasında bu durumlar oransal olarak değişim gösterse de genel olarak durumun böyle olduğunu söylemek mümkündür.

8. Öğrencilere yazı yazmak kelimesinin onlar için ne ifade ettiğine yönelik bulgular

a. Samatya Sahakyan Nunyan Özel Ermeni İlkokulu Bulguları

Öğrencilere yazı yazmak kelimesinin onlarda nasıl bir çağrışım yaptığı, onlar için ne ifade ettiği sorusu yöneltildiğinde 6. sınıf kız öğrencilerin %27,3’ünün Facebook, %18,2’sinin işkence, %18,2’sinin yazmak ve %36,4’ü ise duygu ve düşüncelerini aktarması gibi çağrışımlar yaptığı sonucuna ulaşılmıştır. Erkek öğrencilerin ise %33,33’ünün bilgi edinmek,
%22,22’sinin işkence, %22,22’sinin yazılarını geliştirme ve %22,22’sinin ise ders çalışma gibi çağrışımlar yaptığı bulgusuna ulaşılmıştır.

7.sınıf kız öğrencilere ise %8,8’inin Facebook, %22’sinin öğrenmek ve %35,2’sinin duygu ve düşüncelerini ifade ettiği yer çağrışımları yaptığı sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca öğrencilerin %8,8’inin yazı yazmanın onlar için mutluluk verici bir durum olduğunu belirtirken %26,4’üne ise sıkıcı bir durum yaşadıklarını anket çalışmasında belirtmişlerdir. Aynı kademede okuyan erkek öğrencilerin %26,66’sına ödev kelimesi, %20’sine yorgunluk çağrışımı ve %13,3’üne ise duygu ve düşüncelerini aktarması gibi çağrışımlar yaptığı sonucuna ulaşılmıştır. Aynı zamanda %19,98’ine yazı yazmak mutluluk verirken %20’sine ise sıkıcı bir eylem olarak geldiği belirlenmiştir.

8. sınıf kız öğrencilere kompozisyon yazmak, yorulmak, bildiklerini unutmamak gibi çağrışım oranı %16,66 iken, %50’sine kendi duygu ve düşüncelerini ifade ediş şekli gibi bir anımsatma yaptığı belirlenmiştir. Erkek öğrencilere bu soru yöneltildiğinde ise %16,66’sına işkence, %24,99’una kendi duygu ve düşüncelerini ifade ettiği yer, %24,99’una zaman kaybı ve %33,33’üne ödev yapmak gibi bir çağrışım yaptığı bulgusuna ulaşılmıştır.

b.Engin Can Güre İlköğretim Okulu bulguları

Engin Can Güre İlköğretim Okulu 6.sınıf kız öğrencilerin %78,94’ünün yazı yazmanın duygu ve düşünceleri ifade ediş şekli olduğunu düşünürken %21,05’inin ise yazı yazmanın bir beceri işi olduğu düşüncelerine sahip oldukları belirlenmiştir. Aynı kademede okuyan erkek öğrencilerin yazı yazmanın  %14.28’inin kendi duygu ve düşüncelerini ifade ediş şekli olduğunu düşünürken %35,71’inin ise bir beceri işi olduğu düşüncesine sahip oldukları görülmüştür. Aynı zamanda bu okul ve kademede okuyan öğrencilerin %50’sine yazı yazmak eylemi sıkıcı bir iş olarak görülmektedir.

7.sınıf kız öğrencilere;‘Yazı yazmak sizin için ne anlam ifade ediyor?’sorusu sorulduğunda ise %56,66 ‘sı duygu ve düşüncelerini ifade ettikleri eylem, %30’sı öğrenme şekli olarak yazı yazmak eylemini gördükleri sonucuna ulaşılmıştır. Aynı zamanda %13,3’üne ise yazı yazmak eylemi bir beceri işi olarak görüldüğü saptanmıştır. Erkek öğrencilerin %81,81’i yazı yazmanın sıkıcı bir eylem olduğunu düşündükleri bulgusuna ulaşılmıştır. Öğrencilerin  %18,18’i ise yazı yazmayı duygu ve düşüncelerini ifade ettikleri bir durum olarak gördükleri saptanmıştır.

        8.sınıfta okuyan kız öğrencilerin %17,39’u yazı yazmanın bir beceri işi ve öğrenme şekli olduğunu düşüncesine sahip oldukları belirlenmiştir. %34,78’inin ise yazı yazmayı duygu ve düşüncelerini ifade ettikleri yer olarak gördüğü saptanmıştır. Erkek öğrencilerin %64,28’i yazı yazmak eylemini kendi duygu ve düşüncelerini ifade ettikleri yer olarak görürken %35,71’i ise yazı yazmak eyleminin bir beceri işi olduğu düşüncesine sahip oldukları bulgusuna ulaşılmıştır.

Devlet ve özel okulda okuyan öğrencilerin cevaplarının kıyaslanması

Öğrencilere yazı yazmak kelimesinin onlar için ne ifade ettiğine yönelik bulgular kıyaslandığında devlet okulunda okuyan kız öğrencilerin kendi duygu ve düşüncelerini ifade ettikleri yer olarak tanımlamaları ve onlara bu çağrışımın yapıldığı görülürken özel okulda okuyan öğrencilere ise bunun yanında çok daha farklı çağrışımlar yaptığı saptanmıştır. Özel okulda okuyan öğrencilere yazı yazmak; ‘sıkıcı, yorulmak, Facebook, mutluluk, öğrenmek, zaman kaybı’ vb. gibi çağrışımlar yaparken devlet okulunda okuyan öğrencilere ise;  bir beceri işidir, duygu ve düşüncelerin ifade ediliş şeklidir ve sıkıcı’ gibi çağrışımlar yaptığı belirlenmiştir. Özel okulda okuyan öğrencilerin özellikle erkek öğrencilerin  ‘yazı yazmak’ cümlesinin onlarda Facebook çağrışımı yaptığı saptanmıştır. Devlet okulunda okuyan öğrencilerde ise bu duruma rastlanmamıştır.

9.Öğrencilerin bulmaca çözmeyi sevip sevmediğine ilişkin bulgular

a. Samatya Sahakyan Nunyan Özel Ermeni İlkokulu Bulguları

Samatya Sahakyan Nunyan Özel Ermeni İlkokulu kız öğrencilere bulmaca çözmeyi sevip sevmediği sorusu yöneltildiğinde %91,3’ünün sevdiği ve %8,3’ünün ise sevmediği sonucuna ulaşılmıştır. Erkek öğrencilerin ise %88,8’i bulmaca çözmeyi severken %11,1’inin sevmediği ortaya çıkmıştır.

7. sınıfta okuyan kız öğrencilerin %83,3’ü bulmaca çözmeyi sevdiği ve %4,2’sinin ise sevmediği belirlenmiştir. %12,6’sının ise bulmaca çözmeyi bazen sevdikleri ve bazen sevmedikleri sonucuna ulaşılmıştır. Aynı kademede okuyan erkek öğrencilerin ise %52,8’i bulmaca çözmeyi sevdiği, %26,4’ünün sevmediği ve %19,8’inin ise bazen sevdiği bazen de sevmediği bulgusuna ulaşılmıştır.

Bu okulda okuyan 8.sınıf kız öğrencilerin %100ü bulmaca çözmeyi sevdiğini belirttikleri görülmüştür. Erkek öğrencilerin ise %77’sinin bulmaca çözmeyi sevdiği, %23,1’inin ise sevmediği sonucuna ulaşılmıştır.

b.Engin Can Güre İlköğretim Okulu bulguları

Engin Can Güre İlköğretim Okulu 6.sınıf kız öğrencilerine bulmaca çözmeyi sevip sevmediği sorulduğunda %73,68’i sevdiğini, %10,52’si ise sevmediğini belirtmişlerdir. Bazen bulmaca çözdüğünü belirten öğrenci yüzdesi ise %15,78’dir. Erkek öğrencilere sorulduğunda ise %78,57’si bulmaca çözmeyi sevdiğini, %21,42’sinin ise sevmediğini belirtmişlerdir.

7.sınıf kız öğrencilere bakıldığında ise %66,6’sı bulmaca çözmeyi sevdiği, %30’unun sevmediği görülmüştür. %3,3’ünün ise bazen bulmaca çözdüğü belirlenmiştir. Yine 7.sınıf erkek öğrencilere bakıldığında ise %90,9’u bulmaca çözmeyi sevdiğini ve %9,1’i ise bulmaca çözmeyi sevmediğini belirttikleri görülmüştür.

Aynı okulda okuyan 8. sınıf kız öğrencilere bakıldığında ise %82,60’ı bulmaca çözmeyi sevdiği ve %17,39’unun ise sevmediği görülmüştür. Erkek öğrencilerde bu oran %78,57’si sevdiği ve %21,42’si sevmediği şeklinde değişim göstermektedir.

Devlet ve özel okulda okuyan öğrencilerin cevaplarının kıyaslanması

Öğrencilerin bulmaca çözmeyi sevip sevmediğine ilişkin bulgular kıyaslandığında gerek özel okul olsun gerek devlet okulu olsun kız ya da erkek tüm öğrencilerin genel olarak bulmaca çözmeyi sevdikleri görülmüştür. Okul ve kademeler arasında oransal olarak farklar olsa da genel durumun bu olduğunu söylemek mümkündür.

10.Öğrencilerin kitap okurken ilgilerini çeken yerleri not alıp almadıklarına ilişkin bulgular

 a. Samatya Sahakyan Nunyan Özel Ermeni İlkokulu Bulguları

Yapılan anket çalışmasında Samatya Sahakyan Nunyan Özel Ermeni İlkokulu 6.sınıf kız öğrencilerinin %63,6’sının kitap okurken ilgilerini çeken yerleri not aldıkları ve %36,4’ünün not almadıkları bulgusuna ulaşılmıştır. Aynı kademede okuyan erkek öğrencilerin ise %55,5’inin ilgilerini çeken yerleri not aldıkları ve %44,4’ünün not almadıkları sonucuna ulaşılmıştır.

 Aynı okulda okuyan 7. sınıf kız öğrencilerin %16,8’inin kitap okurken ilgilerini çeken yerleri not aldıkları ve %54,6’sının not almadıkları saptanmıştır. %29,4’ünün ise ilgilerini çeken yerleri bazen alıp bazen almadıkları ortaya çıkmıştır. Aynı kademede okuyan erkek öğrencilerin ise %13,2’inin not aldıkları, %66’sının not almadıkları ve %19,8’inin ise bazen not alıp bazen almadıkları sonucuna ulaşılmıştır.

8. sınıf kız öğrencilerin %46,2’snin kitap okurken ilgilerini çeken yerleri not aldıkları ve %53,9’unun ise not almadıkları ortaya çıkmıştır. Erkek öğrencilere bakıldığında ise bu oran; %15,4 ilgilerini çeken yerleri not alırken %84,7’sinin not almadıkları sonucuna ulaşılmıştır.

b.Engin Can Güre İlköğretim Okulu bulguları

Engin Can Güre İlköğretim Okulu’nda okuyan 6.sınıf kız öğrencilerin ilgilerini çeken yerleri not alan ve almayan öğrencilerin  %42,1 gibi bir orana sahipken, bazen not alanların %10,52 oranına sahip olduğu sonucuna varılmıştır. Aynı okul ve aynı kademede okuyan erkek öğrencilerin ise %50’sinin kitap okurken ilgilerini çeken yerleri not aldıkları ve %50’sinin ise not almadıkları sonucuna ulaşılmıştır.

7.sınıfta okuyan kız öğrencilerin ise %36,6’sının ilgilerini çeken yerleri not aldıkları ve %33,03’ünün not almadıkları sonucuna ulaşılmıştır. Bu öğrencilerin %30’unun ise ilgilerini çeken yerleri bazen not aldıkları ve bazen almadıkları saptanmıştır. Erkek öğrencilerde ise bu oran; %45,45’inin not aldıkları ve %36,36’sının not almadıkları şeklinde değişkenlik göstermektedir. Aynı zamanda erkek öğrencilerin %18,1’inin ilgilerini çeken yerleri bazen not aldıkları ve bazen not almadıkları bulgusuna ulaşılmıştır.

Bu okulda okuyan 8. sınıf kız öğrencilerin %65,21’inin kitap okurken ilgilerini çeken yerleri not aldıkları ve %17,39’unun ise not almadıkları sonucuna ulaşılmıştır. Bazen not alanların ise not almayanlarla aynı orana sahip oldukları sonucuna varılmıştır. Erkek öğrencilere bakıldığında ise kitap okurken ilgilerini çeken yerleri not alan ve almayanların aynı orana sahip olup %42,81 olduğu belirlenirken %14,28’inin ise bazen aldıkları sonucuna ulaşılmıştır.

Devlet ve özel okulda okuyan öğrencilerin cevaplarının kıyaslanması

Öğrencilerin kitap okurken ilgilerini çeken yerleri not alıp almadıklarına ilişkin bulgular kıyaslandığında devlet okulunda okuyan kız öğrencilerin özel okulda okuyan kız öğrencilerden not alanların yüzdelerinin daha yüksek olduğu saptanmıştır. Erkek öğrencilere bakıldığında ise yine devlet okulunda okuyan öğrencilerin not tutanların özel okulda okuyanlardan daha çok olduğu görülmüştür. Kız ile erkekler kıyaslandığında ise kitap okurken iğlilerini çeken yerleri not alan kız öğrencilerin erkek öğrencilerden daha yüksek orana sahip oldukları saptanmıştır. Sınıflar arasında oransal olarak farklar bulunurken genel durumun böyle olduğunu söylemek mümkündür.

11.Öğrencilerin anlamını bilmedikleri bir kelimeyi nereden ve nasıl araştırdıklarına ilişkin bulgular

a. Samatya Sahakyan Nunyan Özel Ermeni İlkokulu Bulguları

Öğrencilere anlamını bilmedikleri bir kelimeyi nereden ve nasıl araştırdıkları sorulduğunda öğrencilerin; sözlükten araştırırım, herhangi birine sorup öğrenirim ve bilgisayardan araştırırım şeklinde cevaplar verdikleri görülmüştür. Altıncı sınıf kız öğrencilerin bu soruya verdikleri cevap yüzdeleri; %35,3 bilgisayardan araştırırım, %5,9 herhangi bir kişiye sorarım, %59 sözlükten araştırırım şeklindedir. Erkek öğrenciler ise; %58,1 sözlükten araştırırım, %33,2 bilgisayardan araştırırım ve %8,3 herhangi bir kişiye sorarım şeklinde olduğu belirlenmiştir.

7.sınıflara bakıldığında kız öğrencilerin; %55,9 sözlükten araştırırım, %31,9 bilgisayardan araştırırım, %11,6 herhangi bir kişiye sorarım şeklinde cevapladıkları belirlenmiştir. Erkek öğrencilerin ise; %47,1 sözlükten araştırırım, %29,5 bilgisayardan araştırırım ve %23,6 herhangi bir kişiye sorarım şeklinde cevap verdikleri görülmüştür.

8. sınıflara bakıldığında ise; %42,8 bilgisayardan araştırırım, %57,1 sözlükten araştırırım şeklinde cevap verirken erkek öğrencilerin; %58,3 bilgisayardan araştırırım, %33,2 sözlükten araştırırım ve %8,3 herhangi bir kişiye sorarım şeklinde cevap verdikleri görülmüştür.

b.Engin Can Güre İlköğretim Okulu bulguları

Yapılan anket değerlendirilmesi sonucunda 6.sınıfta okuyan kız öğrencilerin anlamını bilmedikleri bir kelimeyi araştırmaya yönelik şöyle cevaplar verdiği görülmüştür; %63,15 sözlükten araştırırım, %15,78 ansiklopediden araştırırım, %10,42 bilgisayardan araştırırım, %10,52 herhangi bir kişiye sorarım şeklinde cevapladıklar verdikleri görülmüştür. Erkek öğrencilerde ise bu oranlar; %28,57 herhangi bir kişiye sorarım veya bilgisayardan araştırırım, %42,82 yerine göre tüm yolları denerim şeklinde cevap verdikleri görülmüştür.

7.sınıf öğrencilerine bakıldığında ise kızların; %63,03 sözlükten araştırırım, %33,03 bilgisayardan araştırırım, %3,03 herhangi bir kişiye sorarım şeklinde cevaplar verdikleri saptanmıştır. Erkek öğrencilerde bu oranlar; %54,54 internet ve sözlükten araştırırım, %36,36 herhangi bir kişiye sorarım, %9,09 araştırmam şeklinde cevap yüzdeleri değişim göstermektedir.

8.sınıfların oranlarına bakıldığında ise kızların; %73,51 sözlükten araştırırım, %43,47 bilgisayardan araştırırım ve %21,73 herhangi bir kişiye sorarım şeklinde cevaplar verdikleri görülmüştür. Erkek öğrencilerde ise bu oranlar; %35,71 sözlükten araştırırım, %14,28 herhangi bir kişiye sorarım ve %50 bilgisayardan araştırırım şeklinde değişim gösterdiği görülmektedir.

Devlet ve özel okulda okuyan öğrencilerin cevaplarının kıyaslanması

Öğrencilerin anlamını bilmedikleri bir kelimeyi nereden ve nasıl araştırdıklarına ilişkin bulgular kıyaslandığında hem devlet okulunda hem de özel okulda okuyan öğrencilerin sözlükten araştırma yüzdelerinin daha büyük olduğu görülmüştür. Her iki okulda da bilgisayarın ikinci sırada yer aldığı görülmektedir. Verilen cevaplara bakıldığında özel okulda okuyan öğrencilerden hiçbirinin ‘araştırmam’ demedikleri saptanmıştır. Ancak devlet okulunda okuyan 7.sınıf erkek öğrencilerin %9,01’inin araştırmadıkları bulgusuna ulaşılmıştır. Ayrıca anlamını bilmedikleri bir kelimeyi herhangi bir kişiye sorduklarını dile getiren öğrenci yüzdesinin devlet okulunda daha yüksek bir orana sahip olduğu saptanmıştır. Özel okulda okuyan öğrenci yüzdelerinin dağılımına bakıldığında sözlük ve bilgisayardan araştıranların yüzdesinde bir birikme olduğu görülür.

     12. Öğrencilerin özet yazmaktan, parçanın arkasındaki soruları cevaplamaktan hoşlanıp hoşlanmadıklarına ilişkin bulgular

a.                       Samatya Sahakyan Nunyan Özel Ermeni İlkokulu Bulguları

Bu okulda okuyan kız öğrencilerin %33,2’si özet yazmaktan hoşlandıkları ve %66,4’ünün ise özet yazmaktan hoşlanmadıkları görülmüştür. Erkek öğrencilerin ise %50’sinin özet yazmaktan hoşlanmadıkları ve geri kalanların ise özet yazıp soruları cevaplamaktan hoşlandıkları sonucuna ulaşılmıştır.

7. sınıfta okuyan kız öğrencilerin ise %46,2’sinin özet yazmaktan hoşlanmadıkları, %33,6’sının hoşlandıkları ve %21’inin ise özet ödevi verildikçe yaptıkları saptanmıştır.

8. sınıfta okuyan öğrencilerin ise %23,1’inin özet yazmaktan ve soruları cevaplamaktan hoşlandıkları, %46,2’sinin hoşlanmadıkları ve %30,8’inin ise ödev verildikçe yaptıkları görülmüştür. Erkek öğrencilerin ise %77’sininözet yazıp soru cevaplamaktan hoşlanmadıkları, %7,7’sinin hoşlandıkları ve %15,4’ünün bu işlemleri ödev verildikçe yaptıkları sonucuna ulaşılmıştır.

b.Engin Can Güre İlköğretim Okulu bulguları

6. sınıf kız öğrencilerin %26,31’inin özet yazmaktan hoşlandıkları, %47,36’sının hoşlanmadıkları ve %26,31’inin ödev verildikçe özet çıkardığı anlaşılmaktadır. Erkek öğrencilerde ise bu oranlar; 64,28’i özet çıkarmaktan hoşlanan ve %35,71’i özet yazmaktan hoşlanmayanlar şeklinde değişmektedir.

7.sınıf kız öğrencilerin ise %50’si özet yazıp soruları cevaplamaktan hoşlanmazken %16,6’sı hoşlanmaktadır. %33,3’ü ise ödev verildikçe bu işlemleri yapmaktadır. Erkek öğrencilerde ise bu oran; %72,72’si hoşlanmayan ve %27,27 hoşlanan şeklinde değişkenlik göstermektedir.

8.sınıflara bakıldığında ise kız öğrencilerin %82,60’şı hoşlanmazken %17,37’i özet yazıp soru cevaplamaktan hoşlanmaktadır. Erkek öğrencilerin ise %21,42’si hoşlanırken %71,42’si hoşlanmamaktadır. %7,14’ü ise ödev verildikçe özet çıkardığı saptanmıştır.

Devlet ve özel okulda okuyan öğrencilerin cevaplarının kıyaslanması

Öğrencilerin özet yazmaktan, parçanın arkasındaki soruları cevaplamaktan hoşlanıp hoşlanmadıklarına ilişkin bulgular kıyaslandığında her iki okulda okuyan kız ve erkek öğrencilerin bunu yapmaktan hoşlanmadıkları tespit edilmiştir. Ancak sınıflar arasında farklı sonuçlar görülmüştür. Örneğin özel okulda okuyan öğrencilerden bir tek 8. sınıf erkek öğrencilerin özet yazıp soruları cevaplamaktan hoşlandığı saptanmıştır. Devlet okulunda okuyan öğrencilerden ise 6. sınıf erkek öğrencilerin bunu yapmaktan hoşlandıkları görülmüştür. Bu yönden bakıldığında erkek öğrencilerin kız öğrencilere oranla özet yazıp soruları cevaplamaktan daha çok hoşlandıkları sonucuna varılabilir. Ancak genel olarak bakıldığında hem devlet okulunda hem de özel okulda okuyan öğrencilerin özet yazıp soru cevaplamaktan hoşlanmadıkları saptanmıştır.

13. Öğrencilerin derslerde not tutup tutmadıklarına ilişkin bulgular

a.                       Samatya Sahakyan Nunyan Özel Ermeni İlkokulu Bulguları

Yapılan anket çalışması sonucunda 6.sınıfta okuyan kız öğrencilerin %58,1’i derslerde not tuttuklarını, %16,6’sı not tutmadıklarını ve %24,9’unun ise bazen not tutukları belirlenmiştir.
Erkek öğrencilerin ise %55,5derslerde not tuttukları, %33,3 not tutmadıkları ve %11,1’i ise bazen not tuttukları belirlenmiştir.
7. sınıfta okuyan kız öğrencilerin %71,4’ü derste not tuttukları, %16,8’inin tutmadıkları ve %12,6’sının ise bazen not tuttukları belirlenmiştir. Erkek öğrencilerde ise bu oran; %59,4 not tutmayanlar, %26,4 not tutanlar ve %3,2 ise bazen tutanlar şeklinde değişmektedir.
8. sınıfta kız öğrencilere aynı soru sorulduğunda ise %23,1’i derslerde not tutarken %46,2’i not tutmadıkları ve %30,8’i bazen not tuttukları belirlenmiştir. Erkek öğrencilerin ise %7,7’si not tutarken %77’sinin not tutmadıkları ve %15,4’ünün ise bazen not tuttukları saptanmıştır.

b.Engin Can Güre İlköğretim Okulu bulguları

Yapılan anket çalışmasında bu okuldaki 6. sınıfta okuya kız öğrencilerin %100’ünün derslerde not tuttukları belirlenmiştir. Erkek öğrencilerin ise %50’sinin not tutukları, %21,42’sinin not tutmadıkları ve %28,5’inin bazen not tuttukları saptanmıştır.

7.sınıfa bakıldığında ise kız öğrencilerin %80’inin derslerde not tuttukları ve %20’sinin bazen not tuttukları belirlenmiştir. Erkeklerin ise %54,54’ünün derslerde not tuttukları, %36,36’sının not tutmadıkları ve %11,02’sinin ise bazen not tuttukları görülmüştür.
8.sınıfa bakıldığında ise kız öğrencilerin %78,26’sının derslerde not tuttukları, %13,04’ünün not tutmadıkları ve %8,6’sının bazen not tuttukları belirlenmiştir. Erkek öğrencilerin ise %71,42’sinin derslerde not tuttukları, %7,14’ünün not tutmadıkları ve %21,42’sinin bazen not tuttukları saptanmıştır.

Devlet ve özel okulda okuyan öğrencilerin cevaplarının kıyaslanması

Öğrencilerin derslerde not tutup tutmadıklarına ilişkin bulgular kıyaslandığında her iki okulda okuyan öğrencilerin not tutan ve tutmayanlar yüzdelerinin birbirine çok yakın olduğu görülmüştür. Sınıf bazında kıyaslandığında ise genel olarak altıncı sınıftan sekizinci sınıfa doğru not tutanların oranının azaldığı bunun yerine bazen not tutanların yüzdesinin artığı görülmüştür. Kademeler arasında verilen cevap yüzdeleri farklılıklar gösterse de genel anlamda not tutan ile tutmayanların yüzdelerinin birbirine çok yakın olduğu ancak her iki okulda da not tutmayanların ağırlıkta olduğu söylenebilir.

14. Öğrencilerin yazılarında atasözü, deyim gibi sözleri kullanıp kullanmadıklarına ilişkin bulgular

a.                       Samatya Sahakyan Nunyan Özel Ermeni İlkokulu Bulguları

Yapılan anket çalışmasında bu okulda okuyan 6.sınıf kız öğrencilerin %41,5’inin yazılarında atasözü, deyim gibi sözleri kullandıkları, %33,2’sinin kullanmadıkları ve %24,9’unun ise bazen kullandığı saptanmıştır. Erkek öğrencilerde ise bu oran; %11,1 kullananlar, %22,2 kullanmayanlar ve %66,6 bazen kullananlar şeklinde değişim göstermektedir.
7.sınıflara bakıldığında ise kız öğrencilerin %71,4’ünün yazılarında atasözü, deyim gibi yazıları kullandıkları, %16,8’inin kullanmadıkları ve %12,6’sının bazen kullandıkları saptanmıştır. Erkek öğrencilerde ise bu oranlar %16 kullananlar, %50 kullanmayanlar ve %34 bazen kullananlar şeklinde değişim gösterdiği görülmüştür.
8.sınıf kız öğrencilerin ise %53,9’unun yazılarında atasözü, deyim gibi yazıları kullandığı, %23,1’inin kullanmadığı ve %23,1’inin ise bazen kullandığı saptanmıştır. Erkek öğrencilerde ise bu oran; %23,1 kullanan, %53,9 kullanmayanlar ve %23,1 bazen kullananlar şeklinde belirlenmiştir.

b.Engin Can Güre İlköğretim Okulu bulguları

Yapılan anket çalışmasında 6.sınıf kız öğrencilerin yazılarında atasözü ve deyimler gibi sözleri kullanıp kullanmadıklarına yönelik şöyle bir sonuç elde edilmiştir; %57,89 kullandıkları, %5,2 kullanmadıkları ve %36,84 bazen kullandıkları saptanmıştır. Erkek öğrencilerin ise %50 kullananlar, %14,28 kullanmayanlar ve %35,71 bazen kulanlar şeklinde değişim gösterdiği saptanmıştır.
7.sınıf kız öğrencilerin ise %70 yazılarında atasözü, deyim gibi sözleri kullandıkları, %10 kullanmadıkları ve %20 bazen kullandıkları belirlenmiştir. Erkek öğrencilerin ise %63,63 kullanan ve %36,37 bazen kullananlar şeklinde değişim gösterdiği saptanmıştır.
8.sınıf kız öğrencilerin %65,21 kullandıkları, %17,39 kullanmadıkları ve bazen kullandıkları belirlenmiştir. Erkek öğrencilerin ise  %57,14’ünün yazılarında deyim, atasözü gibi sözleri kullandıkları ve %21,42’sinin kullanmadıkları ve %21,42 ‘sinin bazen kullandıkları ortaya çıkmıştır.

Devlet ve özel okulda okuyan öğrencilerin cevaplarının kıyaslanması

Öğrencilerin yazılarında atasözü, deyim gibi sözleri kullanıp kullanmadıklarına ilişkin bulgular kıyaslandığında her iki okulda okuyan kız öğrencilerin de kullandığı saptanmıştır. Ancak erkek öğrencilere bakıldığında ise özel okulda okuyan erkek öğrencilerin devlet okulunda okuyanlardan yazılarında atasözü, deyim gibi sözleri kullanan öğrenci yüzdelerinin daha az olduğu görülmüştür. Yazılarında atasözü, deyim gibi sözleri bazen kullanan öğrenci yüzdelerine bakıldığında ise özel okulda okuyan öğrencilerin %35’in üzerinde olduğu görülürken devlet okulunda okuyanların ise %30’u bulmadığı saptanmıştır.

15. Öğrencilerin duraksamadan, akıcı bir şekilde konuşan kişilerin yazılarının da akıcı olup olmadıklarına ilişkin görüşleri       

a.                       Samatya Sahakyan Nunyan Özel Ermeni İlkokulu Bulguları

Bu okulda okuyan 6.sınıf kız öğrencilerin %41,5’inin duraksamadan akıcı bir şekilde konuşan kişilerin aynı zamanda yazılarının da akıcı olduğunu düşünürken %49,8’inin böyle düşünmediği görülmüştür. Erkek öğrencilerin ise %50 oranında ikiye ayrıldıkları belirlenmiştir.
7.sınıf kız öğrencilerin %58,6’sı durumun böyle olduğunu düşünürken %25’inin tersini düşündükleri ve %16,4’ünün bazen böyle düşündükleri ortaya çıkmıştır. Erkek öğrencilerin ise %46,2 si böyle düşünürken %33’ünün böyle düşünmediği ve %19,8’inin ise bu durumun bazen görüldüğünü belirttikleri görülmüştür.
8. sınıfta okuyan öğrencilerin görüşleri ise şöyledir; kız öğrencilerin %53,9 böyle düşünürken %30,8’inin böyle düşünmedikleri ve %15,43’ünün ise bu durumun bazen böyle olduğunu belirttikleri saptanmıştır. Erkeklerin ise %69,3’ünün akıcı konuşan birinin yazılarının da akıcı olduğunu düşünürken %30,8’inin böyle düşünmediği saptanmıştır.

 b.Engin Can Güre İlköğretim Okulu bulguları

Bu okulda okuyan 6.sınıf kız öğrencilerin %78,94’ünün konuşması akıcı olan birinin yazılarının da akıcı olduğunu düşünürken %21,05’inin bunun tam tersi düşünceye sahip olduğu belirlenmiştir. Erkeklerin ise %57,14’ünün olumlu düşünceye sahip olduğu ve %42,85’inin ise tersi düşünceye sahip olduğu belirlenmiştir.
7.sınıfta okuyan kız öğrencilerin %66,6’sının akıcı konuşan bir kişinin yazılarının akıcı olduğunu düşünürken %16,6’sının tersi düşünceye sahip olduğu ve %16,8’inin ise bahsedilen kişiye göre durumun değişkenlik gösterdiğini dile getirdiği belirlenmiştir. Erkek öğrencilerin ise  %81,82’sinin olumlu düşündüğü ve %9,09’unun ise olumsuz ve yine %9,09’unun değişkenlik gösterdiği düşüncesine sahip oldukları saptanmıştır.
8. sınıfta okuyan kız öğrencilerin %56,52’sinin konuşması akıcı olan birinin yazısının da akıcı olduğunu düşünürken %21,73’ünün böyle düşünmediği ve %21,73’ünün ise bu konu hakkında bir fikir sahibi olmadıklarını belirttikleri saptanmıştır.

Devlet ve özel okulda okuyan öğrencilerin cevaplarının kıyaslanması

Öğrencilerin duraksamadan, akıcı bir şekilde konuşan kişilerin yazılarının da akıcı olup olmadıklarına ilişkin görüşler kıyaslandığında her iki okulda okuyan kız ve erkek öğrencilerin genel olarak bu kanıya sahip oldukları görülmüştür. Özel okulda okuyan tüm kademe öğrencilerinin olumlu ya da olumsuz bu soruyu anlayarak cevapladıkları görülürken devlet okulunda okuyan 8.sınıf kız öğrencilerin %7,14’ünün bu konu hakkında bir bilgi sahibi olmadıklarını bildirdikleri görülmüştür. Bu soruya, kişilere göre durumun değişiklik gösterdiğini belirten öğrenci yüzdelerinin devlet ve özel okulda okuyan öğrencilerin birbirine yakın olduğu görülmüştür.      

       YORUMLAR:

Yapılan anket çalışması değerlendirilmelerin sonucunda devlet okullarında okuyan kız öğrencilerin ödev araştırmalarında özel okulda okuyan kız öğrencilere oranla daha az teknolojiden yararlandıkları görülmüştür. Altı, yedi ve sekizinci kademede okuyan tüm kız öğrenciler karşılaştırıldığında kademeler arasında bulunan yüzde sonuçları biraz farklılıklar gösterse de okul sonuçları karşılaştırıldığında özel okulda okuyan öğrencilerin her zaman devlet okulunda okuyanlardan daha fazla teknoloji araçlarını kullandıkları saptanmıştır. Erkek öğrencilere bakıldığında ise okullar arası kıyaslamada kız öğrencilerle aynı sonuçları verdiği görülmüştür. Ancak kız ile erkek öğrenciler kendi aralarında kıyaslandığında erkek öğrencilerin kız öğrencilere oranla ödev araştırmalarında daha fazla teknoloji araçlarını kullandıkları saptanmıştır. Öğrencilerin ödev araştırmalarını daha çok internet üzerinden yaptığı, ansiklopedi kullanım oranının çok düşük kaldığı görülmüştür. Tüm bu bulgulardan yola çıkarak öğrencilerin ödev araştırmalarında artık ansiklopedi kullanmak yerine interneti tercih ettiği sonucuna ulaşılmıştır.

Samatya Sahakyan Nunyan Özel Ermeni İlkokulu ve Engin Can Güre İlköğretim Okulu öğrencilerine bakıldığında ister kız öğrenciler olsun ister erkek öğrenciler olsun ödevlerini el ile yazanların çıktı alanlardan daha yüksek olduğu görülmüştür. Ancak bunu tercih etmelerinde öğretmen isteğinin etkisi unutulmamalıdır. Yani öğrencilerin ödevlerini el ile yazmalarında öğretmenin isteğinin ne derece etkili olduğu tartışılması gereken bir konudur. Öğrencilerin bu yolu tercih etmelerinde öğretmenin çıktı kabul etmemesinin etkisi olabileceği unutulmamalıdır.

Anket çalışmasının yapıldığı her iki okul öğrencilerine bakıldığında ister kız olsun ister erkek olsun SMS mesaj yazımlarının kendileri tarafından yapıldığı görülmüştür. Ancak sınıflar bazında ve cinsiyet arasında kıyaslama yapıldığında devlet okulunda okuyan öğrencilerin yüzde oranlarının daha yüksek çıktığı belirlenmiştir. Sınıflara bakıldığında ise birinci sınıftan son sınıfa gidildikçe bu oranların artış gösterdiği görülmüştür. Yani öğrencilerin büyük bir kısmı SMS mesajlarını kendisi yazmaktadır. Bu sonuç yazma becerisi yönünden değerlendirildiğinde sevindirici bir durumdur. Çünkü öğrenciler SMS mesajı yazarak farklarında olmadan yazma becerilerini geliştirmektedir. Ancak unutulmaması gereken bir durum var ki SMS yazarken noktalama işaretlerine, Türkçe dil kurallarına pek uyulmadığıdır. Bu durumda da öğrenciler SMS mesajlarını kendileri yazmayı tercih ederek yazma becerilerini geliştirirken Türkçe dil kurallarına uymayarak kendilerine öğretilen bilgilerin kalıcılığını öldürülmektedirler.

 Yapılan değerlendirme sonucunda öğrencilerin en çok okulda yazı yazdıkları sonucuna ulaşılmıştır. Ancak okul, kademe ve cinsiyet dikkate alındığında önemli farklılıkların olduğu görülmektedir. Öğrencilerin okuldan sonra en çok Facebook’ta daha sonra MSN’de yazı yazdıkları görülmüştür. Bazı kademelerde Facebook’un okulun önüne geçtiği görülmüştür. Bu durum özellikle özel okulda daha sık rastlanmıştır. Tüm bu durumlar göz önüne alındığında teknolojinin öğrencilerin iletişiminde önemli bir yere sahip olduğu anlaşılır. Öğrencilerin en çok kullandıkları iletişim araçları telefon ve bilgisayardır. Öğrenciler en çok Facebook, MSN ve SMS gibi iletişim yolarını kullanmaktadır. Demek ki öğrenciler doğru bir yönlendirilme ile bu iletişim araçlarını yazma becerilerini geliştirecek yönde kullanımları sağlanabilir. Örneğin öğrencilere; ‘Facebook’un notlar bölümünü kullanıyor musunuz?’’sorusu yöneltildiğinde ister devlet okulu olsun ister özel okul olsun kullanmayanların yüzdesinin kullananlardan daha yüksek çıktığı görülmüştür. Bu sonuçtan da anlaşıldığı gibi öğrenciler Facebook, MSN gibi yerleri iletişimde kullanıyorlar ancak yazma becerilerini olumlu yönde etkileyecek bölümlerini kullanma oranları daha düşüktür. O halde öğrencilerin bu iletişim araçlarını doğru yönde kullanmaları sağlanması gerekir. Bunun için ailelere, öğretmenlere ve bu tür site yapımcılarına düşen bazı görevlerin olduğu su götürmez bir gerçektir. Nitekim öğrencilerin iletişimde telefondan sonra en çok kullandıkları iletişim aracının bilgisayar olduğu saptanmıştır.

 Öğrencilere kendi istekleriyle şiir, öykü, günlük vb. yazı türü yazıp yazmadığı sorulduğunda özel veya devlet okulunda okuyan kız öğrencilerin yazma oranlarının erkek öğrencilere oranla daha yüksek çıktığı görülmüştür. Bu oran kademeler arasında değişkenlik gösterirken en yüksek 6. sınıf kız öğrencilerde olduğu saptanmıştır. Erkek öğrencilere bakıldığında ise kendi istekleriyle herhangi bir yazı türünde yazı yazma oranlarının yazmama oranından daha düşük olduğu görülmüştür. Bu durum bazı kademelerde tersi çıksa da kız ile erkek öğrenciler kıyaslandığında aradaki farkın büyük olduğu görülür. Sonuç olarak erkek öğrenciler kız öğrencilere oranla daha az yazı yazmayı sevmektedir. Okul bazında bakıldığında ise özel okulda okuyan öğrencilerin devlet okulunda okuyanlara oranla daha fazla yazı yazmayı sevdiği ortaya çıkmıştır. Bu durumda da bizi öğrencilerle daha yakından ilgilenilmesi durumunda öğrencilerin yazma isteklerinin daha artabileceği sonucuna götürmektedir. Ayrıca erkek öğrencilerin iğlilerini çeken herhangi bir yazı türü yazmaya yönlendirilmeleri durumunda yazma oranlarının ve eğilimlerinin artacağı düşünülebilir.

Yazı yazmak devlet okulunda okuyan erkek öğrencilerin çoğunda başta Facebook olmak üzere sıkıcı, yorulmak, bildiklerini unutmamak gibi çağrışımlar yaptığı görülmüştür. Kimi öğrencilerin ise duygu ve düşüncelerini ifade ettikleri yer olarak görmektedirler yazı yazma eylemini. Erkek öğrencilerin değerlerine bakıldığında yorulmak, sıkıcı ve Facebook gibi çağrışımların kız öğrencilere oranla daha yüksek çıktığı görülmektedir. Özel okul verilerine bakıldığında devlet okuluyla benzer sonuçlar verdiği görülmektedir. Sonuçlardan da anlaşıldığı üzere öğrenciler yazı yazmaktan çoğu zaman sıkılmaktadır. O halde öğrencilerin öncelikli olarak yazı yazma eylemini sevdirilmesi gerekir ki öğrenciler yazı yazmaya alışsın ve yazma becerilerini geliştirecek yönelimler gösterebilsinler.

Öğrencilerin anlamını bilmedikleri kelimeleri araştırıp araştırmadıklarına ilişkin bulguların birbirine çok yakın olduğu görülmüştür. Gerek devlet okulunda olsun gerek özel okulunda olsun bu sonucun böyle olduğu saptanmıştır. Aynı durum cinsiyetler arasında da söz konusudur. Anlamını bilmedikleri bir kelimeyi araştırma yollarına bakıldığında ise herhangi birine sorma, İnternetten araştırma ve sözlüğe bakma gibi yolları tercih ettikleri görülmektedir. Anlamını bilmedikleri bir kelimeyi araştıranların ve araştırmayanların oranlarının birbirine çok yakın olmasından da anlaşıldığı üzere öğrenciler araştırmayı sevmemektedir. Araştırmak yerine bilmemeyi ya da birine sormak gibi kısa ve kesin sonuç vermeyen yolları tercih ettikleri görülmektedir.

Yapılan anket değerlendirmesi sonucunda devlet ve özel okulda okuyan öğrencilerin özet yazmaktan, okuma parçalarının arkasındaki soruları cevaplamaktan büyük bir çoğunluğunun hoşlanmadığı saptanmıştır. Öğrenciler derslerde not tutarken soruları cevaplamaktan, özet çıkarmaktan hoşlanmamaktadırlar. Ayrıca gerek devlet okulunda olsun gerek özel okulda olsun öğrencilerin yazılarında atasözü, deyim gibi sözleri kullandıkları saptanmıştır. Ancak öğrencilerin bunları yerinde ve doğru bir şekilde kullanıp kullanamadıkları ayrı bir tartışma konusudur.

  SONUÇ VE ÖNERİLER:

Yapılan anket değerlendirilmesi sonucunda gerek devlet okulunda gerek özel okulda okuyan öğrencilerin iletişimde ve yazma çalışmalarında teknoloji araçlarını kullanmayı sevdikleri ve kullandıkları sonucuna ulaşılmıştır. Ancak anlamını bilmedikleri bir kelimeyi araştırmaktan çok anlamını bilmemeyi ya da başkasına sormak gibi kısa bir yolu tercih ettikleri görülmektedir. Ayrıca öğrencilerin özet yazmaktan ve okuma parçalarının sonundaki soruları cevaplamaktan hoşlanmadıkları saptanmıştır. Yazı yazmanın bazı öğrencileri sıktığı, yorduğu görülmüştür. Bazı öğrencilere de yazı yazmak kelimesinin Facebook’u anımsattığı belirlenmiştir. Ayrıca öğrencilerin büyük bir bölümünün SMS mesajlarını herhangi bir kaynaktan almadıkları kendileri yazdıkları sonucuna ulaşılmıştır. Tüm bu bulgular göz önüne alındığında ister devlet okulunda okusun ister özel okulda okusun kız ya da erkek tüm öğrencilerin iğlilerini çeken, onlara hitap eden yerlerde kendilerini ifade etmeyi sevdiği ve buralarda yazı yazmayı tercih ettiği görülmektedir. Bunun aksine derslerde sürekli yazı yazmanın onları yorduğu ve herhangi bir türde yazı yazmaktan onları uzaklaştırdığı görülmüştür. O halde öğrencileri yormadan, ilgilerini çekecek bir şekilde öğrenciler yazı yazmaya teşvik edilebilir. Bunun için aile, öğretmen, Milli Eğitim Bakanlığı, sosyal kuruluşlar ve öğrencilerin en çok kullandıkları sosyal paylaşım ağları sorumlularına düşen görevler vardır. Öğretmen öğrencileri araştırmaya sevk edecek, onları sıkmadan bir yandan yazma becerilerini geliştirecek bir yandan da onları eğlendirecek uygulamalar yaptırabilirler. Aileler çocuklarına gün içinde yaşadıkları olayları, onlar için özel olan anılarını yazmak için sevdikleri renk ve şekillerle kaplanmış defter alabilirler. Ayrıca kendileri de bunları yaparak çocuklarına örnek olabilirler. Sosyal kuruluşlar ve Milli Eğitim Bakanlığı ‘’Malatya Yazıyor’ gibi projeleri sadece bir bölgede değil de tüm yurda yayarak öğrencilerin yazma becerilerini geliştirmede yararlı olabilirler. Öğretmenler yazma çalışmalarını öğrencilerin iğlilerini çeken konuları tercih ederek öğrencilere yazı yazmayı sevdirebilirler. Türkçe derslerinde de teknoloji araçlarının kullanılmasıyla öğrencilerin ilgisi yazma işlemine verilebilir. Öğrencilerin yazma becerilerini geliştirmek için konulan derslere öğretmen tarafından gereken önemin verilmesi de önemlidir. Öğretmen yazma çalışması yaptırmadan önce öğrencilerin iğlilerini yazmaya verecek uygulamalar yapabilir, beyin fırtınası yaptırabilir örneğin. Öğrencilerin yazma becerilerini geliştirecek daha birçok şey yapılabilir. Tabi bunun olabilmesi için herkesin kendi üzerine düşen görevi en iyi bir şekilde yerine getirmesi gerektiği unutulmamalıdır.

KAYNAKÇA:

Güneyli Ahmet, (2007). Etkin öğrenme yaklaşımının anadili eğitiminde okuma ve yazma becerilerini geliştirmeye etkisi, doktora tezi. T.C. Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dilbilim Anabilim Dalı, Ankara

Göçer Ali,  (2010). Türkçe öğretiminde yazma eğitimi, Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi, 3. sayı
Özyürek Mehmet, (2010). Bireyselleştirilmiş eğitim programını geliştirme ve temelleri. Ankara: Kök Yayıncılık (Düzenlenmiş 7. Baskı)

Kesginci Şeniz, (2009). 2005 Türkçe 1-5 programına göre uygulamalı ilk okuma yazma öğretimi. Ankara: Kök Yayıncılık (2. Baskı)

Kuzgun Yılmaz, Deryakulu Deniz ve diğerleri, (2006). Eğitimde bireysel farklılıklar. Ankara: Nobel Yayın Dağıtım (2.Baskı)

Akbayır Sıdık,  (2006). Yazılı anlatım biçimlerinin yazma becerisi edinimindeki işlevleri, yüksek lisans tezi, TC. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Türkçe Eğitimi Anabilim Dalı, Samsun.

Yılmaz Serkan Koray, (2008). İlköğretim altıncı sınıf öğrencilerinin öyküleyici metin yazma
becerileri, yüksek lisans tezi. T.C. Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Türkçe Eğitimi Anabilim Dalı, Anlara

Çelikoğlu Derya, (2007). Orta öğretim ikinci sınıfta görsel malzeme kullanımının yaratıcılığa etkisi, yüksek lisan tezi, T.C. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Türk Dil Ve Edebiyatı Eğitim Anabilim Dalı, Çanakkale

Topgül Sevim, (2004). İlköğretim 8. sınıf Türkçe ders kitabındaki uygulama çalışmaları üzerine bir inceleme, yüksek lisans tezi. T.C. Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Türkçe Eğitimi Anabilim Dalı, Anlara

Topbaş Seyhun, (2004). 2. Ulusal Dil ve Konuşma Bozuklukları Kongresi Bildiri Kitabı. Ankara: Kök Yayıncılık (1.Baskı)

KONEDRALI Güner, ÖZDER Hasan, Yazılı anlatım becerisinin geliştirilmesinde ‘sözlü anlatım destekli ön çalışma’ yönteminin etkililiği. T.C. Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü

Cavkaytar Serap, (2011). İlköğretimde yazılı anlatım becerilerinin geliştirilmesinde yazma süreci modelinden yararlanma, yüksek lisan tezi.  T.C. Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Türkçe Anabilim Dalı, Çukurova

Karabay Banu,  Koçyiğit Derya, Gündüz Sefer,  (2004). Süreç değerlendirme yaklaşımı ile yazma becerilerinin geliştirilmesine yönelik bir çalışma: Benim öykülerim, Xiii. Ulusal Eğitim Bilimleri Kurultayı, İnönü Üniversitesi, Eğitim Fakültesi, Malatya

 Şahin İsmet, (2007). Assessment of New Turkish Curriculum for Grade 1 to 5. Kocaeli Üniversitesi, Kocaeli

Coşkun İbrahim, (2006). İlköğretim 5. sınıf öğrencilerinin kompozisyon yazma becerileri üzerine bir araştırma, Marmara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü İlköğretim Anabilim Dalı Sınıf Öğretmenliği Bilim Dalı, İstanbul

Sever Sedat, Türkçe öğretiminde yeni yapılanma çalışmaları

Vuran Sezgin&Çelik Semiha, (2010). Örneklerle kavram öğretimi. Ankara: Kök Yayıncılık (2.Baskı)

Aydın Selami, (2004). The efficiency of computer on testing writing skills, Atatürk University The Institute Of Social Sciences Department Of English Language Education, Ankara

Belet Ş. Dilek, (2005). Öğrenme stratejilerinin okuduğunu anlama ve yazma becerileri ile Türkçe dersine ilişkin tutumlara etkisi, doktora tezi, Eskişehir Anadolu Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Eskişehir

Tükel Fzt. Şermin, (2007). Serebral paralizili ve sağlıklı çocuklarda yazı yazma yeteneğine etki eden faktörlerin incelenmesi, iş ve uğraşı tedavi programı yüksek lisans tezi, T.C. Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Ankara

Bağcı Hasan, (2007).Türkçe öğretmeni adaylarının yazılı anlatım derslerine yönelik tutumları ile yazma becerileri üzerine bir araştırma, T.C. Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Türkçe Eğitimi Anabilim Dalı, Ankara

Topbaş Seyhun, (2010). Dil ve Kavram Gelişimi. Ankara: Kök Yayıncılık (4.Baskı)

Öztürk Ergün, (2007). İlköğretim 5. sınıf öğrencilerinin yaratıcı yazma becerilerinin değerlendirilmesi, doktora tezi.  Gazi Üniversitesi
Eğitim Bilimleri Enstitüsü İlköğretim A.B.D Sınıf Öğretmenliği Bilim Dalı, Ankara

Yılmaz Serkan Koray, (2008).  İlköğretim 6. sınıf öğrencilerinin öyküleyici metin yazma becerileri, yüksek lisans tezi. Gazi Üniversitesi
Eğitim Bilimleri Enstitüsü Türkçe Eğitimi Anabilim Dalı, Ankara

Anılan Hüseyin,  (2005). Yazılı anlatım becerilerinin geliştirilmesinde kelime ağı oluşturma yönteminin etkililiği, doktora tezi. Eskişehir Anadolu Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Eskişehir


Özdemir Songül, (2008). Orta öğretim seçme sınavında başarılı olan öğrencilerin yazılı anlatım becerileri üzerine bir inceleme, yüksek lisans tezi. T.C.  Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Türkçe Eğitimi Anabilim Dalı, Ankara

Özsarı Reyhan, (2006). Cumhuriyet döneminde kompozisyon anlayışı ve batılı kaynaklarla mukayesesi, doktora tezi. T.C. Ege Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü
Yeni Türk Edebiyatı Anabilim Dalı, İzmir

 Maltepe Saadet, (2011). Türkçe öğretiminde yazılı anlatım uygulamaları için bir seçenek: Yaratıcı yazma yaklaşımı

Selami AYDIN, İngilizce öğrenenlerin öğrenme ortamı olarak interneti kullanma alışkanlıkları üzerine bir analiz, Türkiye’de Yabancı Dil Eğitimi Ulusal Kongresi. Balıkesir Üniversitesi, Necatibey Eğitim Fakültesi

Demircan&İnandı, (2008). Köy Enstitüleri Programlarında Anadilinin Önemi ve Türkçe Öğretimi, Mersin Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, Cilt 4, Sayı 1, Haziran 2008, ss. 1-13.

Şahin İsmet, (2007). Yeni İlköğretim 1. Kademe Türkçe Programının
Değerlendirilmesi (Assessment of New Turkish Curriculum for Grade 1 to 5).
Kocaeli Üniversitesi, Kocaeli

Bağcı&Temizkan, (2006).İlköğretim ikinci kademe öğrencilerinin Türkçe öğretmenlerinden beklentileri, Türk Eğitim Bilimleri Dergisi, Güz 2006, 4(4), 477-498

TEMİZKAN Mehmet, Türkçe öğretiminde yaratıcı yazma becerilerinin geliştirilmesi

Koçak, (2005). İlköğretim öğrencilerinin yazılı anlatım becerileri üzerine bir araştırma, yüksek lisans tezi

Demir Celal, Türkçe/Edebiyat eğitimi ve kişisel kelime serveti

Arıcı&Ungan, İlköğretim ikinci kademe öğrencilerinin yazılı anlatım çalışmalarının bazı yönlerden değerlendirilmesi

Güner Galip, Türkçe kompozisyon öğretiminde (ilköğretimin 2. basamağı) yazma öncesinde yapılabilecek bazı etkinlikler, Erciyes Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü 
 Karayağmurlar Bedri, Sekizinci Beş Yıllık Kalkınma Planı Türk Dili ÖİK Raporu, "Türkçenin Kullanımı" alt kurulu üyesi Yrd. Doç. Dr. Bedri Karayağmurlar'ın şahsi raporu

Maltepe Saadet, (2006). Yaratıcı yazma yaklaşımı açısından Türkçe derslerindeki yazma süreçlerinin ve ürünlerinin değerlendirilmesi, doktora tezi. Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Türkçenin Eğitimi Ve Öğretimi Anabilim Dalı, Ankara






                                                                                 Sekine Çetinbaş

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder