9 Nisan 2012 Pazartesi

Ayna Çeşitleri

AYNALAR VE KULLANIM ALANLARI
Üzerine düşen ışığın tamamına yakınını kısmını yansıtabilen yüzeylere ayna denir. Aynalar, yansıtıcı yüzeylerinin şekillerine göre adlandırılırlar. Yansıtıcı yüzeyi düz olan aynalara düzlem ayna, yansıtıcı yüzeyi küre kapağı şeklinde olan aynalara küresel ayna denir. Aynalar üç gruba ayrılır: Düz ayna, tümsek ayna ve çukur ayna.
                  1-      DÜZ AYNALAR :
Yansıtıcı yüzeyi düz olan aynalara düzlem ayna denir. Düzlem aynaya düşen ışınlar aynada yansıma kanunlarına göre yansırlar. Düzlem aynalarda daima düzgün yansıma görülür.

  
Düz aynalar, cisimlerin aynı büyüklükte görüntülerini elde etmek için evlerde, mağazalarda, iş yerlerinde ve çeşitli teknolojik araçlarda kullanılır. Ayrıca projeksiyon, tepegöz, periskop gibi teknolojik araçların yapımında da kullanılır.

Çukur Ayna :
Yansıtıcı yüzeyi çukur olan aynalara çukur ayna denir. Çukur ayna, cisimlerin görüntülerini büyütebilme ve gelen paralel ışınları bir noktada toplayabilme özelliğine sahiptir.
Çukur Aynaların Kullanıldığı Yerler :
Çukur aynalar teknolojik aletlerde kullanılır. Çukur ayna ışığı bir noktada toplayacak şekilde yansıtır.
 Diş hekimlerinin kullandığı araçlarda kullanılır.
Askerler, dağcılar ve işçiler tarafından kullanılır
 Teleskop yapımında kullanılır Işıldak, el feneri ve araba farları çukur aynadan yapılır.
 Mikroskopta incelenecek cisim üzerine ışık düşürmek için kullanılır.
   
Tümsek Ayna :

Yansıtıcı yüzeyi tümsek olan aynalara tümsek ayna denir. Tümsek ayna, cisimlerin görüntülerini küçültebilme ve gelen paralel ışınları dağıtma özelliğine sahiptir.



Tümsek Aynaların Kullanıldığı Yerler :

Tümsek aynalar, ışığı daha geniş alanlara yansıttığı için daha fazla aydınlanma veya daha geniş görüş alanı sağlamak için kullanılır. Bu nedenler arabalarda yan ayna olarak kullanılır.

NOT : 1- Araçlardaki yan aynalar, daha geniş bir görüş açısı sağlamak için tümsek aynadan, dikiz aynaları ise arkadaki araçların yerinin tam olarak anlaşılabilmesi için düz aynadan yapılmıştır.


Vidio İzleyelim
Çukur Aynada Görüntü Oluşumu


 Kaynakça
(2008). 6.Sınıf Temel Dersler Okula Yardımcı. Zambak Yayınlar
Google görseller


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder