9 Nisan 2012 Pazartesi

Ses Madde İle Karşılaşırsa Ne olur?- Yankı


Ses Madde İle Karşılaşırsa Ne Olur?

İşitebilmeniz için etrafınızdaki seslerin öncelikle kulakkepçesi tarafından toplanması gerekir. Kulak kepçesi, çevreden gelen sesleri kulak kanalına gönderir. Kulak kanalı, sonunda kulak zarı bulunan bir tünel gibidir.

Kulak kepçesi duyulan seslerin kalitesini artırır. Kulağı az işiten insanlar, ellerini kulaklarına götürerek daha iyi duymaya çalışırlar. Bu şekilde, ses dalgalarını kulak kanalı içerisine daha fazla yansımasını sağlamak isterler. Ses, kulak kanalı içerisinde yaptığı yansımalarla kulak zarına kadar ulaşır. Bu şekilde duyma olayı başlamış olur.

Ses ve İşitme Animasyonu


  Radyo dalgalarının bir kısmı, atmosfere çarparak geri döner. Böylece bir istasyondan gönderilen dalgalar uzaklarda bulunan başka bir istasyon tarafından algılanabilir.
Sesin yansımasını, su dalgalarının düz bir yüzeye çarparak yansımasına benzetebilirsiniz. Su dalgalarının yansımasını görebildiğiniz halde ses dalgalarının yansımasını göremezsiniz.


Bir Ses Oyunu: Yankı

Sesin bir engelden yansıyıp belirli bir süre sonra tekrar duyulması olayına yankı adı verilir.

Koridor, boş büyük bir oda, spor salonu, vadi gibi bir yerde bağırdıktan kısa bir süre sonra sesimizi tekrar duymamız sesin yankılanmasından kaynaklanır.
Ancak her durumda sesimizin yankısını duyamayız. Kulağımız, iki ses arasındaki süre 0,1 saniyeden fazla ise o sesi algılayabilir. Yani kulağa gelen iki ses arasında en az bu kadar süre olmalıdır yankının olması için.

 


Kaynakça


(2008). 6.Sınıf Temel Dersler Okula Yardımcı. Zambak Yayınları

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder