9 Nisan 2012 Pazartesi

Işık Hakkında Merak Ettikleriniz


                                    A. IŞIK

1.    Işık Madde İle Karşılaşınca Ne Olur?



Bazı varlıklar çevrelerine ışık yayar. Işık yayan varlıklara ışık kaynağı adı verilir. Kendisi ışık yayan varlıklar doğal ışık kaynağıdır. Doğal ışık kaynaklarına Güneş, yıldız, ateş böceği örnek olarak verilebilir.


Bazı varlıklar ışık kaynağı olmadığı halde ışık yayar hale getirilebilir. Bu varlıklara yapay ışık kaynağı adı verilir. El feneri, mum, ampul yapay ışık kaynaklarına örnektir.

Işık ışınları doğrular halinde yayılır. Işık ışınlarının yayılışını oklar çizerek gösteriniz.
     Işık ışınları doğrular halinde yayılır.
Işık ışınları bir madde ile karşılaştığında maddenin özelliğine göre farklı farklı davranır. Bazı maddeler, içinden ışık geçmesine engel olmaz. Bazı maddeler ise ışığın geçişine engel olur. Bazı maddeler ise üzerine düşen ışığın çarpıp geri dönmesine sebep olur.

Düz bir cama ışık gönderildiğinde, ışık camdan geçer. Bu şekilde içinden ışık geçen maddelere saydam madde adı verilir.
Saydam madde

Eğer ışık yağlı kağıt gibi bir madde üzerine gönderilirse ışığın bir kısmı kağıdın arka tarafına geçer. Işığın bir kısmını geçirip bir kısmını bir kısmını geçirmeyen maddelere yarı saydam madde adı verilir.
Yarı saydam madde

Işık bir tahta üzerine gönderildiğinde tahtadan geçemez. Bu şekilde içinden ışığı geçirmeyen maddelere saydam olmayan madde veya opak madde adı verilir.
Opak madde

Işığın bir maddeye çarpıp geldiği ortama geri dönmesine yansıma adı verilir. Ayna gibi parlak yüzeylere gönderilen ışık yansımaya uğrar.
Bazı cisimler ışık kaynağı olmadığı halde yaydıkları ışıktan dolayı ışık kaynağıymış gibi görünür. Bunun sebebi, bu cisimlerin üzerine düşen ışığı yansıtmalarıdır. Örneğin Dünyamızın uydusu olan Ay’ın bir ışık kaynağı olmamasına rağmen gökyüzünde görünme sebebi, Güneşten aldığı ışığı yansıtmasıdır. Dünya’dan Ay’a bakarken Ay’ın yansıttığı ışığı görürüz.



Işık kaynağı olan cisimlerden çıkan ışık ışınlarının gözümüze gelmesi sonucu bu kaynakları görebilmekteyiz. Işık kaynağı olmayan çevremizdeki varlıkları görebilmemiz ise varlıkların üzerine düşen ışığı yansıtmalarından dolayıdır.
IŞIK ANİMASYONU

Aşağıdaki resmi inceleyiniz.


Resimdeki çocuk;

1.       Güneşten çıkıp elmadan yansıyan ışık gözüne geldiği için görür.


Resimdeki ressam,

1.       Lanbadan çıkan ışık doğrudan gözüne geldiği için lambayı görür.

2.       Lambadan çıkıp tablodan yansıyan ışık gözüne geldiği için tabloyu görür.

Haydi Video İzleyelim
Işıktan Renkler
Kaynakça
(2008). 6. Sınıf Temel Dersler.  Zambak Yayınları. (2008)

Işığın Farklı Maddelerle Etkileşimi.<http://www.fenokulu.net/portal/Sayfa.php?Git=KonuKategorileri&Sayfa=BaslikListesi&altkatid=24> (2012, Nisan 8).
Google Görseller


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder