Kemiğe Ne Oldu?
Özet:
Küçük
yaştan itibaren çocuklara sürekli olarak süt içilmesi gerektiği üzerinde
durulur ve içirilmeye çalışılır. Ancak çocuklar süt içmenin vücuda nasıl bir
etkisi olduğunu somut olarak görmediklerinden çoğu zaman sütü içmek istemezler.
Anneler genelde çocuğa süt içirebilmek için ‘içersen kemiklerin güçlenir, boyun
uzar ‘derler. Peki ‘kemiğin güçlenir’ sözüyle anneler ne demek ister? Sütte
kemiği güçlendirmeyi sağlayan şey ne? Kemik nasıl bir yapıya sahiptir? İşte tüm
bu sorulara cevap bulmak amacıyla altıncı sınıf öğrencilerine kemik ve yapısı
hakkında genel bir bilgiye sahip olmaları için ‘Kemiğe ne oldu?’ etkinliği
yaptırılır. Böylece öğrencilerin kemik
yapılarını tanımayı ve onların daha sağlıklı olması için ne yapmaları gerektiği
hakkında bilgi sahibi olmaları sağlanır.
Giriş ve amaç:
Kemik, vücudu oluşturan dokular arasında en sert
olanıdır. Kemik insanda gerçek anlamda destek görevi yapan dokudur. Ayrıca
insanın kalsiyum depolarıdır. Kalsiyum bakımından doymuş olduklarından serttir. Kemikler oldukça sert olmasına rağmen
esnek bir yapıya da sahiptir. Kemiğin sert olması, yapısında bulunan kalsiyum
ve fosfor minerallerinden kaynaklanır. Çocukların her gün mutlaka süt içmesi
tavsiye edilir. Bunun nedeni sütün bol kalsiyum içermesidir. Sert olmalarına rağmen kıkırdak dokusundan farkları
damar içermeleridir.
Kemiğin iç yapısı iki farklı kemik dokudan oluşur. Dolayısıyla yapısına göre
kemikler iki çeşittir. Bunlardan ilki olan süngerimsi kemik, kemiğin gözenekli olan kısmıdır. İkinci
kısım olan sert
(sıkı) kemik ise kemiğin
çok sert olan ve hiç gözenek içermeyen kısmıdır. Vücudumuzdaki bu kemikler dış
görünüşlerine göre dört çeşittir: uzun kemik, kısa kemik, yassı kemik ve
düzensiz şekilli kemiklerdir. Kol ve bacaklarımızda uzun kemikler, el ve ayak
bileklerimizde ise kısa kemikler bulunur. Göğüs, kaburga, kürek ve kafatası
kemiklerimiz yassı kemikler, yüz kemiklerimiz ise düzensiz şekilli kemiklerdir.
‘Kemiğe ne oldu?’
deneyi ile öğrencilerin kemik yapısı hakkında bilgi edinme ve kemiğin aslında
elastik bir yapıya sahip olduğu, kemiğe sertlik veren bazı maddelerin varlığını
öğrencilere öğretmek amacıyla yapılmıştır. Öğrenciler bu deneyle hem kemiğin
yapısını inceleyerek öğrenir hem de kemikte kalsiyum ve fosfor varlığı ve önemini
kavrarlar.
Öğrencilerin
ilgisini ve merakını çekmek için hikaye ile giriş yapıldı. Hikayemiz şöyle;
Ali, akşam yatmaya hazırlanırken annesi yine her zamanki gibi elinde
bir bardak süt ile Ali’nin odasına gelir ve sütü içmesi gerektiğini aksi halde
kemiklerinin gelişmeyeceğini söyler. Ali canı istemese de annesini üzmemek için
sütü içer. Yatakta yatmaya hazırlanırken aklına bir fikir gelir ve öğretmeniyle
konuşup bu konuda bilgi almayı düşünür. Belki sahip olduğu bilgilerle annesini
süt içirmesinden vazgeçirebileceğini düşünür. Bir sonraki gün Ali okula gider
ve öğretmenine süt içmek istemediğini fakat annesinin sürekli ona süt
içirdiğini söyler ve annesini bu istekten vazgeçirmek için bilgi almak
istediğini ve ne yapması gerektiğini sorar. Bunun üzerine öğretmeni Ali’ye bir
deney yaptırır. Ali bu deneyle ne sonucuna varacaktır? Deney sonunda Ali hala
annesini süt içmeme konusunda ikna etmek isteyecek mi? Süt içmek kemikleri
nasıl etkiler? Gelin tüm bu soruların cevabını bulmak için Ali’ye yardım
edelim…
Materyal ve yöntem:
Konunun anlaşılması,
somut olarak görülüp anlamlı öğrenmenin gerçekleşmesi için deneysel yöntem
kullanılmıştır.
Etkinliğimize
başlamadan beş gün önce tavuk bacak kemiklerinden birini sirke dolu kavanoza,
diğerini ise su dolu kavanoza koyup kavanozların ağzını kapatalım.
Ön Bilgi: Sirke, asit içeren bir maddedir. Asitler
de kemiğin yapısındaki mineralleri çözer.
Başlamak İçin
Gerekenler:
• üç adet pişirilmemiş, etlerinden ayrılmış tavuk bacak kemiği
• bir su bardağı sirke
• bir su bardağı su
• iki adet kapaklı cam kavanoz
• büyüteç
• eldiven
• çekiç
Birlikte Yapalım
• Üç adet etlerinden ayrılmış ve pişirilmemiş tavuk bacak kemiği
getirelim.
• Eldivenlerimizi takıp kemiklerden işlem görmemiş olanı bükmeye
çalışalım.
• Aynı kemiği büyüteçle gözlemleyelim.
• Gözlemlediğimiz bu kemiği çekiçle kırarak kemiğin iç kısmını
büyüteçle inceleyelim.
• Beş gün önce birini sirke dolu, diğerini su dolu kavanoza koyup
beklettiğimiz kemikleri yıkayalım ve sonra bükmeye çalışalım. Ardından bu
kemikleri büyüteçle gözlemleyelim.
• Bu iki kemiği de çekiçle kırıp kemiklerin iç kısımlarını büyüteçle
inceleyelim.
Bulgular ve yorum:
Kemik dıştan
incelendiğinde üzerinde et dediğimiz kas yapısının olduğu, eklem yerinde yani
kemiğin uçlarında kıkırdak yapının var olduğu sonucuna varıldı.
Kemik çekiçle ikiye bölündüğünde ise süngerimsi kemik yapısının olduğu
görüldü.
Bu kemiğin gözenekli bir yapısı var. Gözeneklerin içinde kan
hücrelerini üreten kırmızı kemik iliği bulunur. Kemiğin üst bölümünde ise
üzerinde hiç gözenek bulunmayan sert bir tabakadan oluşan kemik vardır.
Özellikle süngerimsi kemiğe yakın yerlerde bol kan damarının olduğu görüldü.
Diğer sert kemiğin içinde ise sıvımsı halde bulunan sarı kemik iliği görüldü.
Deneye başlamadan önce
kemiği bükmeye çalıştık ancak bu mümkün olmadı, kemik çok sertti. Sirkenin ve
suyun içine koyduğumuz kemiği her gün gözlemledik. Gözlemlerimiz sonunda sirke
içinde olan kemik daha birinci günde üzerindeki yapı bozulmaya ve kavanoz
altında bir tortu oluşturmaya başladı. Bu oluşan tortu kemik zarı ve kemiğin
üzerinde, ucunda bulunan kas yapılarıdır. Su içinde olan kemikte ise herhangi
bir değişiklik gözlenmemiştir. İlerleyen günlerde ise sirke içindeki kemiğin
renginin değiştiği tortunun daha da artığı, kıkırdaksı yapının kaybolduğu
gözlendi. Su içinde olan kemikte ise yine değişim olmadı diyebiliriz. Son günde her iki kemiği çözeltilerinden
çıkarıp bükmeye çalıştığımızda sirke içinde bekletilen kemiğin yumuşayıp
elastik bir yapı kazandığı ve büküldüğü gözlendi. Su içinde bekletilen kemik
ise hala sertti ve bükülemedi. Bundan yola çıkarak kemiğin yapısında kalsiyumun
olduğu ve kemiğe sertlik veren şeyin kalsiyum olduğu sonucuna varıldı. Sütte de
bol miktarda kalsiyum olduğundan kemikler için süt içmenin önemli olduğu
sonucuna varıldı.
Tartışma ve sonuç:
Kemiğin sert olması, yapısında bulunan kalsiyum ve fosfor
minerallerinden kaynaklanır. Etkinlikte kullanılan sirke, kalsiyum mineralini
uzaklaştırdığı için kemiğin sertliği azalmış ve bükülebilir hâle gelmiştir. Biz
de deneyimizle bunu ispatlamış olduk. Bu durumda özellikle kalsiyumun kemikler
için ne kadar önemli olduğu görülmektedir. Çünkü literatür bilgimizde sirkenin
asidik özelliğe sahip olduğu ve kalsiyumun etkisini yok ettiği bilgisine
ulaşmıştık. Deneyimizde de kemiğin kalsiyumunu yitirmesi sonucu yumuşayıp
elastik bir yapı kazandığını gördük. Çocukların her
gün mutlaka süt içmesi tavsiye edilir. Bunun kemiklerin daha sağlıklı olmasıyla
ilişkisi olduğu sonucuna varılmış olundu böylece. Ayrıca kemiğin hangi
kısımlardan olduğu ve nasıl bir yapıya sahip olduğu da incelenerek öğrenilmiş
oldu. Deney sırasında yapılan incelemeler ile literatürün birbirine uygunluk
gösterdiği görüldü. Böylece deney amacına uygun olarak sonlandırılmış oldu.
Kaynaklar:
Taşar, F. (2011). İlköğretim Fen Ve Teknoloji Ders
Kitabı 6. Sınıf, Milli Eğitim Bakanlığı Yayınları, Ders Kitapları Dizisi, Ankara.
5. Ünite(148-153)
Çepni, S. (2008). Kuramdan Uygulamaya Fen Ve Teknoloji
Öğretimi, Pegem Yayınları, Ankara, 7. Baskı.(181-207)
Gürdal, A Ve Arkadaşları (2003). Fen Eğitimi
Etkinlikleri 2. Marmara Üniversitesi Yayın No:688, Atatürk Eğitim Fakültesi,
İstanbul. (233-240)
Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.
YanıtlaSilBu yorum yazar tarafından silindi.
YanıtlaSil